Počele probe predstave “Zločin i kazna”

Počele probe predstave “Zločin i kazna”

U našem pozorištu počele su probe predstave “Zločin i kazna” koju po Dostojevskom režira Emilija Mrdaković. Neće to biti obični “zločin”, niti “kazna”, oni koje znamo iz literature, iz života, već posve neuobičajeni za naše scene.

Autorska ekipa ove predstave otisnula se danas na jedan nepoznat, možda i opasan, a svakako uzbudljiv put na kojem će stvarati lutkarsku predstavu, interaktivnu monodramu za srednjoškolce.

U predstavi će biti samo dva junaka: Raskoljnikova će igrati Aleksandar Milković, a Sonju (putem videa) - Dragana Ilić. Autorka dramatizacije je Teodora Marković. Scenografkinje su Emilija Mrdaković i Milica Grbić Komazec, koja je dizajnirala kostime i lutke. Aleksej Mrdaković je autor muzike, a scenski pokret osmisliće Ista Stepanov.

Premijera se očekuje u martu.

U čemu je neobičnog ovog “Zločina i kazne”?

Da se upuste u ovakvu vrstu pozorišnog istraživanja, autorski dvojac Emilija Mrdaković i Aleksandar Milković inspirisala je zaokupljenost srednjoškolaca internetom, koja je dovela do lakog pristupa raznim informacijama i temama i time ih udaljila od čitanja knjiga. Sve više srednjoškolaca rado pročita na internetu kratak sadržaj lektire, umesto da pročita knjigu. Situacija postaje još teža kada je roman u pitanju, pogotovo ako ima preko stotinu stranica. Imajući u vidu da pozorište ima pre svega edukativni karakter, Mrdaković i Milković odlučili su da kroz interaktivnu pozorišnu formu približe srednjoškolcima jednu od najtežih lektira. I ne samo približe, već je učine zanimljivom i da im pomogne da shvate slojevitost dela F. M. Dostojevskog.

Naša deca danas, nažalost, žive u vremenu u kojem je zločin postao svakodnevica. Mediji su postali nemilosrdni i bukvalno dave nas informacijama o raznim užasnim događajima iz celog sveta. Slike neljudskih uslova postojanja siromašnih u svetu, njihovog beznađa i besa, i dalje je aktuelna. No, da li je svaki zločin praćen kaznom i da li se zločinom može doći do dobrog?

Autorski dvojac potražiće u ovoj monodrami odgovore na ova pitanja, ali i istražiti tragove Raskoljnikovih „šema“ u savremenom društvu. Kroz situacije koje će se u predstavi kreirati, predstava će, zajedno s publikom, pokušati da odgovori na pitanja vezana za savremenog čoveka, njegovu opsednutost „novim” idejama koje su u kontrastu s iskonskim vrednostima, običnog staromodnog, tradicionalnog čoveka - humanog, sentimentalno-idiličnog, s hrišćanskim pogledom na svet. Govoriće i o moralnom preobražaju, pokajanju i ponosu.