Maj u znaku svetskog lutkarstva

Maj u znaku svetskog lutkarstva

Izvrsni naslovi, daroviti glumci, provokativne režije, to će, sve su prilike, biti osnovne karakteristike predstojećih “Novosadskih pozorišnih igara - Trećeg međunarodnog festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade koji će se od 8. do 15. maja održati u Pozorištu mladih, u izboru selektora Aleksandra Ćurčića.

Gledaćemo 10 predstava. Iz Češke stiže Pozorište “Kontinuo” s predstavom “Hic sunt dracones”, iz Zagreba Gradsko kazalište “Žar ptica” koje će igrati “Malu Fridu”, dok iz Bugarske stižu tri predstave: Državno pozorište Stara Zagora igraće “Hotel”, trupa - Lutkarska laboratorija iz Sofije predstaviće se ostvarenjem “Ja, Sizif”, dok će druga trupa iz Sofije - Pozorište “Atelje 313“ igrati “Klovna i njegovu decu”. U selekciji su još i Pozorište “Zahes” iz italijanske Firence koje stiže sa “Crvenkapom”. Slovenačke kolege iz Pozorišta Koper dolaze s “Dnevnikom Ane Frank”, dok Kulturni centar Osijek donosi svoju “Plišanu revoluciju “. Biće i domaćih snaga na festivalu: iz Beograda stižu glumci iz “Boška Buhe” da bi izveli svoj “Tajni dnevnik Adrijana Mola”, dok će Kragujevčani izvesti svoj “Grad svetlosti”.

Na otvoreni poziv Pozorišta mladih svetskim lutkarima da se prijave na ovaj festival, stiglo je preko sto prijava. Predstave iz ovogodišnje selekcije namenjene su publici od 4 do 17 godina, ali ih je većina za rano tinejdžersko doba.

 

Foto: Mare Milin