SEKS ZA POČETNIKE

Poverenje - ključ za bezbedno kretanje pubertetom

Knjiga Jasminke Petrović “Seks za početnike” bila je inspiracija za nastanak istoimene prestave Pozorišta mladih. Predstavu je, prema dramatizaciji Jelene Mijović, režirala Jana Maričić, a glumačku ekipu predstave čine: Marija Radovanov, Aleksandar Milković, Ksenija Mitrović, Vučen Vuk Pećanac i Đorđe Mitrović. Scenografkinja je Milica Surutka, kostime je dizajnirala Biljana Grgur, kompozitor je Boža Obradinović, dok je za scenski pokret zadužen Igor Greksa, a za scenski govor Saša Latinović.

PBL 7006 min

Uzrast: 13+

Jasminka Petrović
SEKS ZA POČETNIKE

Režija: Jana Maričić
Dramatizacija: Jelena Mijović
Scenografija: Milica Surutka
Asistent scenografa: Marija Varga
Dizajn kostima: Biljana Grgur
Kompozitor: Boža Obradinović
Scenski pokret: Igor Greksa
Scenski govor: Saša Latinović

Igraju:
Marija Radovanov
Ksenija Mitrović
Aleksandar Milković
Đorđe Mitrović
Vučen Vuk Pećanac

Inspicijent: Anđelija Petrevski
Sufler: Svjetlana Vukomanović
Ton majstor: Branko Andrej Živković
Svetlo majstor: Ratko Jerković
Dekorateri: Boban Toroman, Vukašin Marić
Garderober: Dragica Vuksanović
Šminka: Dragana Došlov
Izrada scenografije: Nikola Komazec
Izrada kostima: Nikodinka Folić

Producenti: Sava Stefanović i Ivana Todorović
Nabavka: Gordana Ilić
Šef tehnike: Olga Živanov
Šef scene: Nemanja Zorić

Promocija i PR: Snežana Miletić i Miloš Savin
Marketing i prodaja: Radmila Simeunović i Ruža Roganović

Prva proba: 15.03.2024.
Premijera: 27.04.2024.

v.d. direktora:
Aleksandar Ćurčić

PBL 7503 min

Rediteljka Jana Maričić: “Imam utisak da u sve konzervativnijem društvu tinejdžeri imaju sve manje prilika da od odraslih, stručnih, pažljivih i iskusnih ljudi saznaju važne informacije o seksu. Uglavnom su prepušteni sami sebi, vršnjačkom okruženju i nefiltriranim sadržajima sa interneta. Bez obzira na to što je u njihovom uzrastu vršnjačko okruženje najvažnije, potrebno je da se o seksu govori slobodno, ali i stručno, kako bi se oni na najzdraviji mogući način uveli u taj deo odrastanja. Retrogradnost vladajuće ideologije još uvek odlaže uvođenje seksualnog vaspitanja u škole, jer se teško prihvataju već odavno stečena prava i slobode. O tom aspektu naša deca već mnogo znaju i s lakoćom sve prihvataju, ali, paradoksalno, ostaju uskraćeni za osnovne informacije koje se tiču bioloških, fizioloških, emocionalnih komponenti, kao i bezbednosti…

Veoma smo svesni specifičnosti teme i zato smo izuzetno ozbiljno pristupili svakoj rečenici koja se izgovori na sceni, kao i svakom postupku. Jedva čekamo da vidimo koliko naše čitanje rezonira sa tinejdžerima, koji su nam sve vreme bili na pameti. Namera cele naše ekipe je da slobodno, toplo i podržavajuće utešimo i ohrabrimo sve tinejdžere koji su zbunjeni pred rađanjem sopstvene seksualnosti, ma kakva ona bila. Želeli bismo da naša predstava podstakne slobodniju zainteresovanost za seksualno obrazovanje kod tinejdžera, kao i da njihove roditelje i nastavnike ohrabri za otvoreniju komunikaciju. Što više deca pitaju i istražuju, to će više znati. Znanje će im pružiti slobodu, sloboda ljubav, a onda nek uživaju u bezbednom seksu.”

PBL 7429 min 1

Glumica Marija Radovanov: “Divna knjiga Jasminke Petrović sa standardno blesavim ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića je bila jako popularna u mom društvu, "u moje vreme". Čini mi se zbog svog potpuno drugačijeg pristupa tako ozbiljnoj temi kao što su seks i seksualno vaspitanje. A ako ćemo iskreno, verovatno zbog bilo kakvog pristupa uopšte! Danas su, eto, kao, informacije nadohvat ruke. Ali i dalje je nekako baš bitno imati nekog opuštenog, kul odraslog pored sebe. Da se stvari preispitaju, provere, prokomentarišu, da se razbiju tabui, ali i da se malo nasmejemo svom stidu i strahovima. Da te neko potapše po ramenu i kaže: "Svi smo kroz to prošli. Put će biti negde malo kvrgav, ali, uz određene opreze, samo hrabro i uživaj u vožnji!".“

Glumac Aleksandar Milković: “Jako je značajno da se postavlja tekst koji je namenjen prvenstveno tinejdžerima, jer je za taj uzrast, možda, najmanje kulturnih sadržaja. U ovoj predstavi igram lik Teče, koji zajedno sa Tetkom, čini svet "odraslih", naspram Nećaka i njegovih drugara, koji se prvi put susreću sa seksom i svim što njega – seks - okružuje. I predstava, iako primarno ima edukativni karakter, zapravo pokušava kroz humor, iskrenost i brigu da razvije odnos poverenja između tetke, teče i njihovog nećaka. Upravo to poverenje je ključ za "prolazak" kroz taj čudni period puberteta i adolescencije (bar koliko se sećam iz svog iskustva, a tek ću videti na primeru svoje dece za par godina). I jako je zanimljivo koliko je internet danas zastupljen i koliko se svaka informacija može naći u roku od nekoliko sekundi, ali isto tako tema seksa ostaje tabu ili, naprotiv, do adolescenata dolaze vrlo pogrešne slike o njemu koje ih samo dodatno zbunjuju i zatvaraju. Zato ova predstava treba da nas vrati jedne drugima i da obnovi i učvrsti odnos s našim najbližima, s kojima bi trebalo da možemo da pričamo o svemu, pa i o seksu.”

PBL 7407 min

Glumica Ksenija Mitrović: “Kada sam ja ulazila u pubertet, sećam se čitanja knjige "Seks za početnike", koliko mi je bila zabavna i uzbudljiva, pre svega zbog teme i osećaja "aha, ja sada polako odrastam", a zatim, naravno, i zbog ilustracija i duhovitog teksta. Mislim da su Jana Maričić i Igor Greksa uspeli u predstavi da, kroz režiju i scenski pokret, prikažu tu ljupku nezgrapnost koja je neizostavni deo tinejdžerskog sveta. S druge strane, čitajući knjigu, sećam se i svoje zbunjenosti, srama i straha zbog svih promena koje mi se dešavaju i brige da li će me vršnjaci prihvatiti takvu kakva jesam. Čini mi se da je ta mešavina pozitivnih i stresnih stvari, vezanih za odrastanje, univerzalna za tinejdžere bilo kog vremena - kako mog, tako i ovog sadašnjeg. Danas mladima jeste dostupno brdo informacija, ali ova tema ipak iziskuje intimniji i ljudskiji pristup. Mislim da će deci, pre svega, značiti da kroz nas, tinejdžere u predstavi, osete da neko vidi i uvažava njihove strahove, razmišljanja, nedoumice, fantazije... a da, kroz likove tetke i teče, shvate da mogu i te kako dobiti razumevanje i podršku svojih najbližih.”

Glumac Đorđe Mitrović: “Ova predstava je veoma važna, pogotovo za tinejdžere koji počinju da otkrivaju neke promene u sebi, svom okruženju i kada počinju seksualno da se osvešćuju. Ovo je vrlo bitan period u odrastanju svakog tinejdžera i važno je da se prema njima pristupi s velikom dozom razumevanja. Stoga ćemo se truditi da ih ohrabrimo da razgovaraju sa svojim roditeljima i bliskim osobama - o svom izgledu, osećanjima, bilo kojim promenama koje primete. Nadam se da ćemo uspeti da ih uverimo da su promene kroz koje prolaze sasvim normalne i nešto čega se ne treba stideti, jer je ovo samo jedan mali deo u velikom procesu odrastanja.”

PBL 7563 min

Glumac Vučen Vuk Pećanac: “Junak kog igram je dečak koji je došao do onog momenta sazrevanja koje sa sobom vuče i to pitanje seksualnosti. On je neko kome je ceo taj svet nov i jako zbunjujuć. On pokušava da se snađe u njemu i pronađe neki smisao i, između ostalog, da otkrije šta se to u njemu dešava i kakve su to drastične promene u njegovom telu. Smatram da je ova tema dosta aktuelna danas, samim tim i bitna, a značajno je zanemarena u školama. Mislim da je tim adolescentima, kažem adolescentima jer predstava nije namenjena mlađima od 13 godina, potrebna neka ozbiljnija edukacija o tome, što će im ova predstava - bez sumnje - pružiti. Njima u tim godinama je veoma neprijatno da o tome pričaju i razgovaraju jedni s drugima i samim tim su zatvoreni po tom pitanju i nesigurni, a to je dodatni razlog da vide predstavu koja od njih ne iziskuje aktivno učestovanje. Humor igra važnu ulogu u celom procesu nastanka ove predstave, bez njega se ne mođe kada je ova tema u pitanju. Neophodno je da se kroz komične likove i situacije cela atmosfera opusti i približi gledaocima. Ja se najiskrenije nadam da će se tinejdžerima, našoj ciljnoj grupi, dopasti ova predstava, da će se saživeti s njom, jer može da im olakša period kroz koji prolaze ili koji će uskoro uslediti, i da će se, pre svega, uveriti da seks nije nešto čega treba da se boje.”

Foto: Srđan Doroški