SMRT GOSPODINA GOLUŽE
Reč reditelja:
"Televizijski format o običnim ljudima koji su snimljeni u stvarnim situacijama - tako veoma jednostavno glasi definicija rijaliti programa. Iako korene tog formata možemo da prepoznamo još četrdesetih godina prošloga veka, novi milenijum je vreme njegove globalne ekspanzije. Srbija, s malim zakašnjenjem u odnosu na svet, prihvata taj fenomen koji će uskoro postati ne samo sastavni deo naše svakodnevice, nego i kreator iste.
Da bi se neki rijaliti "uhvatio" u određenoj zemlji, on mora da bude prilagođen podneblju jer ne može da uspe ukoliko se gledaoci ne mogu identifikovati s onim što gledaju. Prema toj logici, učesnici rijalitija predstavljaju delove ličnosti naroda koji taj rijaliti gleda. U nekim našim susednim zemljama, primera radi, gledanost ovakvih programa naglo opada čim se pojavi neki oblik nasilja i konflikta, zbog čega kreatori strogo paze da toga ne bude. Na šta kreatori kod nas paze i na koje to delove naših ličnosti "igraju", ostavljam da procenite sami.
Jedna strana reč postala je zlatni standard u kreaciji ne samo ovih formata, već i mnogih drugih sfera naših života - rejting. Brojevi, pregledi, šerovi, metri, piplmetri... Kada rejting postane jedina svrha, a kada ne postoji niko ko bi kontrolisao i regulisao etičke granice u ganjaju rejtinga, tada započinje naša priča o Goluži. Tada postaje zamislivo da ćemo možda, u bliskoj budućnosti, nečije samoubistvo zaista gledati kao deo televizijskog spektakla. Spektakl je doista postao pogled na svet koji se materijalizovao, kako je Debor pisao u svojoj kultnoj knjizi "Društvo spektakla". Šta nas i ko nas onda sprečava da od nečije smrti napravimo zabavu i spektakl verovatno nezapamćene gledanosti?!
Patrik Lazić
Koprodukcija: Pozorište mladih, Novi Sad, "Beoart" produkcija i Centar za razvoj vizuelne kulture
Praizvedba
SMRT GOSPODINA GOLUŽE
po motivima istoimene komedije
Branimira Šćepanovića
Autor: Ana Đorđević
Reditelj: Patrik Lazić
Scenograf: Vesna Popović
Kostimograf: Milica Grbić Komazec
Kompozitor: Rambo Amadeus
Koreograf: Ista Stepanov
Dizajner svetla: Radomir Stamenković
Video radovi: Aleksa Ilić
Saradnik za scenski govor: Saša Latinović
Dizajner plakata i programske knjižice: Dejan Podlipec
Fotografisanje i snimanje: "Greenfield" produkcija
 
Igraju:
GOLUŽA: Saša Torlaković
ANKA: Slavica Vučetić
VODITELjKA: Katarina Marković
VASILIJE VASA: Saša Latinović
JELENA: Kristina Savkov
GAVRILO GAVRA: Slobodan Ninković
BUDISLAV BUDA: Ivan Đurić
SMILjKA: Neda Danilović
BRATISLAV BRACA: Dragan Zorić
ZORKA: Vera Hrćan Ostojić
MIRKO: Saša Stojković
MIRKA: Marija Radovanov
TV SNIMATELj: Aleksa Ilić
Inspicijent - sufler: Olga Živanov
Majstor svetla: Zoran Jandrić
Majstor videa: Đorđe Ilić
Majstor tona: Miša Romić
Dekorateri: Nemanja Zorić, Vukašin Marić, Miloš Radaković
Garderoberi: Marina Perić, Dragica Vuksanović
Šminker: Gorislav Vidaković
Izrada scenografije: Zoran Jakšić, Miroslav Korićanin, Aleksandar Borovac i Dejan Racić
Izrada kostima: Nikodinka Folić, Sava Stefanović
Saradnik za nabavku: Gordana Ilić
Saradnik za marketing: Radmila Simeunović
Saradnik za informisanje: Miloš Savin
Šef tehnike: Stevan Antić
Organizator: Sava Stefanović
Direktor: Mihajlo Nestorović
Prva proba: 20.09.2020.
Premijera: 10.02.2021.
Zahvaljujemo se na podršci kolektivu OŠ „Đorđe Natošević“ iz Novog Sada i Novosadskoj televiziji.
Prijatelji predstave: "Drnda Internacional" i "VELIKI kafe & restoran".
 

Smrt gospodina Goluže

 

"Živimo li svi mi u jednom velikom neuračunljivom rijalitiju u kojem neko, čini se neznalački, poteže sve konce? Jesmo li gospodari svog života ili njime gospodari sredina? Je li bog nadležan za nas, svetina ili sudbina? Raspolažemo li svojim ovozemaljskim satima ili su i oni sad već posve iznamljeni gospodarima društvenih mreža? Postoji li više išta na ovom svetu ako to ne zabeleži neka TV? I ko je uopšte taj nevidljivi master of ceremony fenomena zvani život?

 

O svemu tome u suštini govori predstava “Smrt gospodina Goluže”: rejting, brojevi, lajkovi, time danas merimo svoj život i sve naše vrednosti. Granice etičkih mera nevidljive su, spletka je dominantna jedinica mere postojanja našeg društva i baš zato ništa nije sveto: sve je bruto i neto, kaže precizni stih “Hladnog piva”.

 

“Smrt gospodina Goluže” mnogi od nas pamte kao izuzetni film čudesno neponovljivog Živka Nikolića u kojem su igrali Ljubiša Samardžić i nestvarno lepa Savina Geršak.

 

Naš Goluža nije Smoki. On je čovek ovog vremena, čovek sa tajnom, za koju meštani pred kojima se obreo, misle da znaju kakvog je okusa. Zato zovu TV da direktno svedoči o njoj, ovekoveči je, arhivira. U lokalnoj kafani odmotava se tajnovito klupko intriga i zavisti, na videlo izlazi sav prljavi veš...  Tu je i lokalna udovica koja je možda neočekivana sila koja se pojavljuje i reši stvar...

 

Ako vam se ponekad čini da vam život postaje triler sa dve nepoznate, ovo je prilika da se, ne samo prepoznate, već i da u bondovskom stilu preuzmete inicijativu, naravno u društvu glumaca Pozoriša mladih..."

(Snežana Miletić)