39 stepenika - Pozorište mladih Novi Sad

Reč reditelja

Predstava “39 stepenika” ima čak tri izvora: po avanturističkom romanu Džona Bakana iz 1915. godine nastao je kultni britanski film koji je 1935. režirao Alfred Hičkok, da bi pozorišnu adaptaciju ovog filma uradio Patrik Barlou 2005. Tako se u ovom pozorišnom komadu prepliću različiti rukopisi i poetike jednog romanopisca, jednog kultnog reditelja i jednog savremenog glumca komičara.

Bakan je doneo nešto novo u žanr trilera - u centar zbivanja ubacio je slučajnog junaka, čoveka koji pod sticajem neobičnih okolnosti biva upleten u neverovatnu avanturu u kojoj pokušava istovremeno da razotkrije međunarodnu špijunsku organizaciju i da dokaže svoju nevinost povodom optužbe za ubistvo koje nije počinio. Genijalni reditelj Hičkok, čuven po napetim trenucima i uzbudljivim zapletima, napravio je od avanturističkog romana briljantan triler. Kroz njegove filmove ponavljali su se mnogi motivi, pa je i naša predstava prepuna citata iz poznatih Hičkokovih filmova. Konačno, Barlouva adaptacija oplemenila je osnovni tekst scenski efektnim humorom, u maniru komedija koje se sa velikim uspehom igraju u pozorištima u Vest Endu i na Brodveju.

Ono što je specifično za ovu predstavu je da se u njoj događa gotova nemoguća stvar - genijalni filmovi tvorca saspensa prikazuju se pozorišnim sredstvima. Ovde se sukobljavaju dva principa koji su toliko različiti – filmski i pozorišni - ali upravo to je vrednost i ogromno bogatstvo ove predstave. A da stvar bude još komplikovanija, četvoro glumaca igra preko 30 likova u predstavi i maštovitim sredstvima i postupcima uvlači publiku u brzu i ludačku igru u kojoj dominira otkačeni montipajtonovski humor.

 

39 STEPENIKA

Po noveli Džona Bakana (John Buchan)

Pisac teksta: Patrik Barlou (Patric Barlow) inspirisan istoimenim filmom Alfreda Hičkoka

Reditelj: Igor Pavlović

Scenograf: Igor Pavlović

Kostimograf: Milica Grbić Komazec

Izbor muzike: Igor Pavlović

Asistent reditelja: Aleksa Pantić

IGRAJU:

Ričard Hanej – Ivan Đurić

Anabela Šmit, Margaret i Pamela - Aleksandra Pejić

Glumac 1 – Danilo Milovanović

Glumac 2 – Igor Greksa

Fotografije predstave: Danijel Rauški