METAMORFOZE

Mit koji se ovim pozorišnim ritualom oživljuje je mit pun magije i strasti. Mit o Medeji i Jasonu nam priča priču o natprirodno velikoj ljubavi dvoje ljudi, koja se, zbog ljudske slabosti, pretvori u zastrašujuću mržnju, iza koje ostaje pustoš. Medeja je bila čuvena čarobnica, kćerka Helijevog sina Ejeta i Okeanide Idije. Kao njena majka kasnije se pominje boginja Hekata. Jason je bio sin Eolovog potomka Esona, koga je s prestola zbacio njegov brat Pelija, otevši mu presto. Da bi sprečio Jasona da preuzme presto nazad, Pelija ga pošalje u nemoguću misiju, da iz Kolhide u Jolk vrati runo krilatog zlatorunog ovna. U tom nemogućem zadatku pomogla mu je Medeja svojim moćima, nakon što joj je Eros u srcu razbudio osećaje koje nikada pre nije doživela i kojima nije mogla da se odupre. Pošto je Jason, na zaprepaštenje svih, uspeo da obavi poverene zadatke, on odlazi u goru da uzme zasluženu nagradu. U predstavi se ne prikazuju svi događaji iz mita, a za tekstualni deo predstave uzeti su stihovi iz Epa o Argonautima (Putovanje Argonauta Apolonija sa Rodosa) i stihovi iz Euripidove tragedije Medeja.

Saša Latinović o “Metamorfozama”

“Mit koji smo našim pozorišnim ritualom želeli da oživimo je mit pun magije i strasti. Mit o Medeji i Jasonu nam priča priču o natprirodno velikoj ljubavi dvoje ljudi, koja se, zbog ljudske slabosti, pretvori u zastrašujuću mržnju, iza koje ostaje pustoš. Publika će videti na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja.

Medeja je bila čuvena čarobnica, kćerka Helijevog sina Ejeta i Okeanide Idije. Kao njena majka kasnije se pominje boginja Hekata. Jason je bio sin Eolovog potomka Esona, koga je s prestola zbacio njegov brat Pelija, otevši mu presto. Da bi sprečio Jasona da preuzme presto nazad, Pelija ga pošalje u nemoguću misiju, da iz Kolhide u Jolk vrati runo krilatog zlatorunog ovna.

U tom nemogućem zadatku pomogla mu je Medeja svojim moćima, nakon što joj je Eros u srcu razbudio osećaje koje nikada pre nije doživela i kojima nije mogla da se odupre.Pošto je Jason, na zaprepaštenje svih, uspeo da obavi poverene zadatke, on odlazi u goru da uzme zasluženu nagradu.

U predstavi se ne prikazuju svi događaji iz mita, a za tekstualni deo predstave uzeti su stihovi iz Epa o Argonautima (Putovanje Argonauta Apolonija sa Rodosa) i stihovi iz Euripidove tragedije Medeja.”, Latinovićeve su reči.

U “Metamorfozama”, koje su zapravo doktorski rad Latinovića - glumca Pozorišta mladih i profesora lutkarstva i scenskog govora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, videćemo i kako se upotrebom jednog materijala (kanapa) i glasa glumaca u gledaocu stvara osećaj uverljivo izvedenog scenskog dela.