SNEŽNA KRALJICA

Bez obzira na to što je H. K. Andersen imao veoma težak život, sve vreme je verovao u čarobnu moć bajke. Bio je uebeđen u to da čovek može da opstane u ovom žestokom svetu samo ako veruje u čuda i dobre vile. Verovao je da se neke stvari jedino mogu razumeti srcem, da samo ljubav može da otopi hladni razum i zaleđeno srce. U bajci „Snežna kraljica“ nadmeću se dve sile. Na jednoj strani su: Snežna kraljica, zli savetnik, lukavi severni kralj i razbojnici koji traže zlato, vlast i korist. Oni su predstavnici hladnog razuma i ne shvataju da se neko može odreći ličnog interesa i na taj način ugroziti i svoj život zarad ljubavi i prijateljstva.

Predstava se preporučuje deci starijoj od 5 godina!

Andersen prikazuje kontrast između dobrote deteta i zlobe i licemerja odraslih. Mi verujemo da novac nije smisao života, da novcem ne može sve da se kupi i da od dece treba da učimo o ljudskosti, jer, kao što kaže Gete: „Dete je otac čoveka“. Dete čuva kvalitete „pravog“ čoveka. U likovima: Gerde, male razbojnice, princa i princeze upravo ta detinja čistota uspeva da se izbori sa zlom, i izbavi Kaja iz ledenih okova prelepe, a hladne i zle Snežne kraljice.

Glavni junak, Pripovedač – Andersen, koji uglavnom priča svoje izmišljene priče, odlučio je da će ovog puta u svojoj bajci i učestvovati. Zbog toga i nastane veliki problem, jer tok dešavanja u priči izmiče njegovoj kontroli, i radnja počinje da se odvija u neželjenom pravcu. Tako Gerda, u potrazi za svojom ljubavi, često biva upletena u dramatične, strašne i naizgled bezizlazne situacije. Na kraju se, nadamo se, sve srećno završava.

Predstava ostavlja veoma upečatljiv i snažan emocionalni, vizuelni i zvučni utisak.

SNEŽNA KRALJICA

Autor:Evgenij Švarc
Režija: Biserka Kolevska
Scenografija i kostim: Svila Veličkova
Koreografija: Olivera Kovačević Crnjanski
Scenske borbe – mačevanje: Dragan Stojmenović
Kompozitor: Nelko Kolarov
Lektor: Saša Latinović
Fotografija: Srđan Srđanov
Dizajn plakata i programske knjižice: Edna Mačković

Igraju:

PRIPOVEDAČ – Saša Latinović
GERDA – Kristina Savkov
KAJ, SLUGA – Danilo Brakočević
SNEŽNA KRALJICA –Marija Radovanov
SAVETNIK, SEVERNI JELEN – Slobodan Ninković
BAKICA, PRINCEZA – Neda Danilović
GAVRAN, KRALJ, SEVERNI JELEN, RAZBOJNIK – Danilo Milovanović
GAVRANKA, MALA RAZBOJNICA – Slavica Vučetić
PRINC, RAZBOJNIK – Ivan Đurić
VELIKA RAZBOJNICA – Jelica Gligorin

Prva proba: 10. mart 2017.
Premijera: 12. april 2017.