KRZNENA VENERA

“Krznena Venera”, film Romana Polanskog, bio je inspiracija reditelju Momčilu Miljkoviću da u Pozorištu mladih inscenira ovaj tekst po sopstvenooj adaptaciji. U tome mu je, glumački potentno pomogao dvojac u kojem su Tijana Maksimović i Danilo Milovanović. Predstava je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih i novosadske Vina produkcije.

 

Naizgled jednostavna priča počinje u trenutku kada reditelj organizuje audiciju da bi pronašao glavnu glumicu, a tokom predstave sve će se okrenuti u neočekivanom pravcu koji će nam reći mnogo toga o manipulaciji i njenim mehanizmima, koji će opet vrlo rečito progovoriti o vremenu u kojem smo neretko i žrtve i manipulatori.

 

 

Svi igramo neke uloge

 

O razlozima koji su ga inspirisali da se pozabavi ovom pričom, reditelj Miljković kaže: “Prelazeći iz jedne u drugu, pa u treću ulogu, naši likovi otkrivaju ono što su oboje morali, ili hteli da sakriju, svako iz svog razloga. Pitanje ko je rob, a ko gospodar, ko je čekić, a ko nakovanj, samo je površinsko. Ono što se dobija kada se zagrebe dublje pitanje je istine i iskrenosti. Naš reditelj koristi predstavu kako bi prikrio istinu koja se nekima možda ne bi svidela, možda čak ni njemu samom. A glumica, kao i svako kome je do glumačke profesije stalo, pokušava da dopre baš do te istine koju on najviše skriva. Veliki filmski reditelj Ingmar Bergman u jednom svom romanu kaže: „U životu igramo razne uloge. Neke zato što nas zabavljaju, neke zato što drugi žele da ih igramo. Najčešće zato što želimo da se zaštitimo. Tako ne primećujemo da gubimo ono što nije uloga, ono pravo “ja”. U ovoj predstavi naši likovi, igrajući te razne uloge, dolaze do onoga što nije uloga, do onog pravog „ja“.”

 

I manipulatori, i žrtve

 

Glumac Danilo Milovanović smatra da je manipulacija ključna reč kojom se bavi ovaj tekst. Dodaje da je srećemo na svakom koraku, da je nekada posve otvorena, a češće perfidna i skrivena.

 

“Ne radi se samo o tome da smo žrtve manipulacije, mislim da je veći problem kada svesno pristajemo na nju. Kada postanemo svesni da neko manipuliše nama, našim životom, poslom, uslovljava nas i ucenjuje trebalo bi da se otrgnemo iz tih kandži, da smognemo hrabrosti da izađemo iz začaranog kruga, a ne da svesno dozvolimo da i dalje budemo deo nečije igre i ciljeva koji se često završe kobno po nas.”, kaže glumac i nastavlja:

 

“Jedna ovakva intimna priča zapravo otkriva i izvlači na površinu ono što nismo znali o sebi, pritajene porive, želje, strahove koji čuče duboko u nama. Postavlja se i paradoksalno pitanje, da li je zapravo onaj koji je podređen zapravo onaj ko dominira, jer, želeći da bude potčinjen, zapravo diktira pravila igre. Da li želja za dominacijom spava duboko u nama i da li je sami budimo, ili je budi neko drugi? Uporedo s igrom moći, predstava govori i o rodnim ulogama: šta te uloge danas predstavljaju i da li ih koristimo u zavisnosti šta želimo da postignemo. Cilj uvek definiše sredstva kojima se služimo, bilo da nam je krajnji cilj korist, pozicija moći ili neka lična satisfakcija. Ovo je priča o otkrivanju i suočavanju sa nama samima. Šta će biti s nama kada otkrijemo svoj identitet, ostaje nam da vidimo.”.

 

Pobeđuje glumica

 

 

Glavna glumica u predstavi Tijana Maksimović smatra da glumci imaju privilegiju da kroz desetine likova koje igraju, ne samo otkrivaju razne nivoe svesti jednog karaktera, već da proniknu u razloge i povode njihovih akcija, koje nas često u stvarnom životu koštaju živaca, zdravlja, mesta u društvu. Za razliku od života, u kojem prečesto sve ostaje u izmaglici, nedorečeno, nezavršeno, u nekoj vrsti konfuzije ili tajne, na sceni se to glumačkom igrom i akcijom razotkriva i prostire pred publiku. Naravno, dodaje Maksimović, sve zavisi od toga šta ekipa predstave želi da postigne, kakav efekat da proizvede - samim delom, adaptacijom teksta, međusobnim dogovorima i glumačkom igrom.

 

Priču o “Krznenoj Veneri” u Pozorištu mladih, jednostavno i efektno, glumica Maksimović, poentira ovako: “U našoj predstavi pobeđuje glumica, a što se tiče borbe između reditelja i glumice, jedina borba ili bitka odigraće se u glavi te iste glumice da bi postigla ono zašto je i došla na audiciju.”