Ko je Majkl Helmerhorst, reditelj naše “Cat Claw”?

Ko je Majkl Helmerhorst, reditelj naše “Cat Claw”?

Holandski reditelj Majkl Helmerhorst obrazovao se na Pozorišnoj akademiji u Amsterdamu. Početkom sedamdesetih godina, u saradnji sa Ide van Hajningen, osnovao je trupu Perspekt koja je istraživala tehničke mogućnosti predstava, a već početkom osamdesetih godina dva performansa u kojima je učestvovao odvela su ga na dve važne umetničke adrese koje bi svaki umetnik voleo da ima u svom džepu: pariški Centre Pompidou i londonski Civic Center.

 

Narednu dekadu svog života, devedesete godine prošlog veka, Helmerhorst je posvetio režiji devet predstava pod otvorenim nebom, sa kojima je dospeo i do Australije i Novog Zelanda. Oprobao se i u performansu, komedijama, mjuziklu, a među njegovim posebnim ostvarenjima su produkcije “Alice on the Run” (Link) u lajpciškom Teatru Titaniku i “Robot” koje je 2019. godine uradio za VisáVis (Link).

 

 

Helmerhorstova posebna pasija je ugrađivanje efektnih audio-vizelnih elementa u konstrukciju predstave, odnosno scenografiju, te miks različitih teatarskih tehnika. Reditelj naše - uskoro - premijerske “Cat Claw” držao je radionice od Berlina i Praga do Beograda i Novog Sada, sa glumcima, plesačima i tehničarima.

Fotografije: Vladimir Veličković