Premijera predstave "Mulej" sutra od 19.30 sati

Premijera predstave "Mulej" sutra od 19.30 sati

Premijera monodrame "Mulej" master predstave glumice Anice Petrović održaće se u Pozorištu mladih,

4.10.2022. od 19.30 sati na Maloj sceni. 

  

Monodrama Mulej, nastala po istoimenom romanu Erlenda Lua, govori o ciničnoj osamnaestogodišnjoj Norvežanki Juliji koja pokušava da pronađe ekscentričan način da se ubije nakon što joj je porodica poginula u avionskoj nesreći. Kako Julija sebe smatra autentičnom i duhovitom osobom jasno joj je da i njena smrt mora biti takva. Tokom svog putovanja svetom suočava se sa prostorom aerodroma i aviona, poslednjeg mesta gde je njena porodica bila živa. Da li Julija pronalazi utehu i novi smisao života? Monodrama tematizuje adolescentsku suicidalnost i proces suočavanja sa smrću bližnjih i preispituje da li i kako ljubav i podrška u svojim različitim oblicima mogu biti lekoviti i od pomoći u prevazilaženju psihičkih problema. Dnevnička struktura romana pretočena je u dramsku priču sa vremenskim skokovima i retrospektivama što je omogućilo protagonistkinji Juliji da reflektuje na svoje prethodne, tinejdžerske odluke.

 

  

 

  

Pisac: Erlend Loe
Dramatizacija: Anica Petrović i Divna Stojanov
Režija: Anica Petrović i Momčilo Milljković
Scenografija: Stevan Ristić i Anica Petrović
Svetlo: Stevan Lukić
Kompozitor: Dušan Tomić
Zvuk: Aleksa Petrović
Lektor: Saša Latinović
Glumica: Anica Petrović
Producenti: Anica Petrović i Marko Vejinović
Dizajn plakata: Aleksa Ilić
Podrška: Akademija umetnosti Novi Sad i Pozorište mladih Novi Sad
Zahvalnica: Vlasnicima parfimerije "Kristabell", Nikiti Milivojeviću, Jeleni Đulvezan, Tijani Grumić i Stefanu Simiću.

  

  

U toku 2021. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je 43 mladih osoba (od 15 do 30 godina) izvršilo samoubistvo. Predstava Mulej po romanu Erlenda Lua govori o suicidalnoj tinejdžerki Juliji i preispituje načine na koje se mogu prevazići smrt bližnjih, depresija i suicidalne misli.

  

Statistika kaže da avioni gotovo nikad ne padaju dok lete iznad Afrike. Za duhovitu i ciničnu Juliju iz romana Erlenda Lua i predstave Mulej statistika ne znači baš mnogo jer su njeni roditelji poginuli u avionskoj nesreći u Africi. Zbog toga ona sada želi da se ubije i to na neki autentičan i ekscentričan način.

Fotografije: Jovana Božić