Tako mi svih bubnjeva Darkvuda, uskoro “Cat Claw”!

Tako mi svih bubnjeva Darkvuda, uskoro “Cat Claw”!

 

Crtao je od kako zna za sebe. Crtanje mu je išlo bolje od pikanja lopte po kraju, za šta su uglavnom eksperti bili drugi dečaci. Posle se ispostavilo da oni nisu uspeli da kapitalizuju svoje znanje, ali da on i te kako jeste. Od hobija, crtanje mu je postalo posao za ceo život koji mu je omogućio da danas bude jedan od najčuvenijih evropskih i svetskih stripocrtača.

 

Novosađanin Branislav Kerac diljem strip kutaka sveta proslavio se raznim stripovima, ali na prostoru bivše Jugoslavije neprikosnoven je bio kao crtač Zagora, junaka koji je, uz Bleka Stenu, bio možda i najpopularniji strip počivše domovine, na koga su otkidali svi klinci, bez obzira da li su nosili suknju ili pantalone. Zbog Zagora se unedogled ponavljala čuvena rečenica “Tako mi svih bunjeva Darkvuda” koja je i danas lozinka za prepoznavanje mnogih genracija.

  

 

Tokom karijere crtao je Kerac i serijal “Kobra” koji je osamdesetih godina prošlog veka izlazio u “YU stripu”. U “Kobri” se pojavila i junakinja Karolina Konor, alijas Cat Claw, crvenokosa zavodnica i ratnica. Upravo ta zanosna superherojka donela je Branislavu Kercu neslućenu slavu jer je strip postao vrlo popularan u Turskoj, Francuskoj i skandinavskim zemljama.

 

Kerca, koga u njegovom esnafu opisuju kao umetnika autentičnog rukopisa koji je na tragu najboljih strip škola izgradio sosptveni stil crtanja, čoveka koji danas crta za kuću Serđo Boneli Editore, jednu od najvažnijih izdavačkih kuća na svetu, pod čijim krovom živi upravo i Zagor lično, uskoro ćemo videti na sceni Pozorišta mladih. Zapravo, videćemo njegov čuveni strip “Cat Claw”.

 

Jer, dok nastaju ovi redovi zanosno opasna Cat Claw sa likom glumice Ivane Vukčević, tako mi svih bubnjeva Darkvuda, gazi Velikom scenom Pozorišta mladih i plete, mrsi i raspliće mreže u koje je upliće holandski reditelj Majkl Helmerhorst.

  

 

Kakvi će biti njeni putevi i stranputice, nje i junaka ove priče kojoj život udahnjuje prva glumačka liga Pozorišta mladih, videćemo 22. oktobra, kada je zakazana premijera predstave “Cat Claw”, naše prve premijere u ovoj sezoni. Do tada – fotografije sa proba...