Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
sreda, 19 oktobar 2022 10:55

"Cat Claw", premijerno 22. oktobra

"Cat Claw", predstava inspirisana stripom Branislava Kerca, u režiji Majkla Helmerhorsta, biće premijerno izvedena 22. oktobra na sceni našeg teatra. Ova neobična pozorišna produkcija, nastala u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture 2021, govori o paralelnim dimenzijama, ljudima pacovima, opasnim tehnologijama, neprežaljenim ljubavima, studentskim mukama, hevi metal koncertima, akcionim herojima sa viškom kila i super ženi koja mora da se nosi sa svim tim. Poznato, zar ne?!

 
U predstavi igraju: Ivana Vukčević, Slobodan Ninković, Saša Latinović, Neda Danilović, Slavica Vučetić, Aleksa Ilić, Jelica Gligorin, Miloš Macura, Nenad J. Popović, Dejan Šarković, Darko Radojević, Vlada Janković i Jelena Radić.

 

 
 
Autor scenografije i video mapinga je Dušan Jovović, kostomografkinja je Milica Grbić Komazec, a kompozitor Lazar Novkov. Scenski pokret i borbe osmislio je Dragan Stojmenović, dok je adaptaciju prevoda radila Divna Stojanov.

Uhvaćeni u mrežu njenih čarapa

Reč autora Branislava Kerca:

"Cat Claw je akcioni strip, pun dinamike i scena zbog kojih bi i računarski generisane slike (CGI) imale problema. Kako preneti sve to na relativno mali prostor pozornice? Činilo mi se da je praktično nemoguće. Krenuli smo od toga da obe umetnosti, strip i teatar, imaju svoj sopstveni jezik sa svim vrlinama i manama, bez naročitih dodirnih tačaka u izražavanju, ali vrlo bliske po osećaju za dinamiku. Zajedničke tačke su pronađene i u vanserijskim likovima, humoru i prisustvu rokenrola. Kada smo to definisali i pustili pozorišnu umetnost da iz sebe izvuče ono najbolje, a da se ne osvrće previše na stripski jezik, Cat Claw se pokazala kao zahvalan materijal, da je sprega stripa i teatra čista avantura, trka furioznog tempa, hevi metal rapsodija, predstava puna nepoznanica u kojoj je čak i šesti saksonac lik za pamćenje”

 

Nikola Davić/Uglješa Šajtinac: dvojac koji je strip pretočio u komad

"Uhvatili smo se u mrežu njenih čarapa! Tokom pisanja ove drame, Ket nas je povela u avanturu kroz svoj svet i sada je opet završila u našem. Željno iščekujemo ponovni susret i nadamo se da će biti zadovoljna načinom na koji smo opisali našu avanturu. Ne želimo da dobijemo batine!”

 
“Iskreno, nadali smo se da barem u jednom od njenih života ima malo mesta za nas dvojicu. Zamalo da ne preživimo, ali Ket nas je ipak sačuvala. Hvala, Ket."
 

 
 
Reč reditelja Majkla Helmerhorsta:

"Predstava "Cat Claw" je pre svega omaž strip crtaču Banetu Kercu koji je stvorio superheroinu Ket Klou kao svoju verziju američkog osvetnika. Akcenat je na stripovskoj ikonografiji koja se bavi negativcima „većim od života”, inspirisanim akcionim filmovima. Naša predstava je beskompromisni pastiš sveta noar filma i okretnog tempa stripa. Dizajner Dušan Jovović i ja posvetili smo se tome da prikažemo celu predstavu u crno-beloj skali, sa samo nekoliko detalja u boji. Kercova ljubav prema hevi metalu rezultirala je trenucima žive muzike na sceni u kombinaciji sa filmskim pozadinskim zvukom. Nadam se da smo stvorili visprenu komediju sa smelom scenskom akcijom. Nema više fine cure: Ket Klou će zauvek očistiti Novi Jork od zločina i poroka!"

 
Ko je Majkl Helmerhorst?

Holandski reditelj Majkl Helmerhorst obrazovao se na Pozorišnoj akademiji u Amsterdamu. Početkom sedamdesetih godina, u saradnji sa Ide van Hajningen, osnovao je trupu Perspekt koja je istraživala tehničke mogućnosti predstava, a već početkom osamdesetih godina dva performansa u kojima je učestvovao odvela su ga na dve važne umetničke adrese - pariški Centre Pompidou i londonski Civic Center. Devedesete godine prošlog veka Helmerhorst je posvetio režiji devet predstava pod otvorenim nebom, sa kojima je dospeo i do Australije i Novog Zelanda. Oprobao se i u performansu, komedijama, mjuziklu, a među njegovim posebnim ostvarenjima su produkcije “Alice on the Run” u lajpciškom Teatru Titaniku i “Robot” koje je 2019. godine uradio za VisáVis. Helmerhorstova posebna pasija je ugrađivanje efektnih audio-vizelnih elementa u konstrukciju predstave, odnosno scenografiju, te miks različitih teatarskih tehnika.

 

 

Glumica Ivana Vukčević je Cat Claw

Cat Claw je hrabra, samostalna, spretna, odvažna, nepokolebljiva. Biće dualne prirode... Ali svesna toga, tim se igra. Zabavno joj je što je preko dana uštogljena studentkinja biologije, a noću superherojka... I žena i mačka, spremna da se bori za pravdu, bolji svet i one koje voli. Cat Claw nije majka, ne kuva, ne ispunjava floskulu "žena, majka, kraljica", niti je to zanima. Ali zato što to nije, ona nije manje žena, niti je manje ženstvena. To što je kostim vrlo oskudan ne čini je "lakom", niti je to što je u stanju da prebije fizički jače od sebe, ne čini "muškaračom"; živi sa cimerkom, a nije lezbijka, nema dete, dakle neispunjena je – prema etiketama... Dakle, sve su to etikete koje bi joj, da je srećemo u gradu, uredno i vrlo rado prilepili – i žene, i muškarci. Jer, mi mnogo volimo da sudimo, a retko polazimo od svog dvorišta.”

 

 
Ko je ko u predstavi "Cat Claw"?
 

Cat Claw
Inspirisano stripom Cat Claw, autora Branislava Kerca
Autori: Uglješa Šajtinac i Nikola Davić
Adaptacija: Henri Overun (Henri Overduin) i Majkl Helmerhorst
(Michael Helmerhorst)
Režija: Majkl Helmerhorst (Michael Helmerhorst)
Scenografija i video: Dušan Jovović
Asistent scenografa: Vladimir Savić
Kostim: Milica Grbić
Muzika: Lazar Novkov
Scenski pokret i borbe: Dragan Stojmenović
Adaptacija prevoda: Divna Stojanov
Dizajn svetla: Ratko Jerković
Dizajn tona: Filip Gotovac
Scenski govor: Saša Latinović
Dizajn programske knjižice i plakata: Fondacija
„Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

Dizajn plakata (Pozorište mladih) - Branislav Kerac
Fotografija: Vladimir Veličković

Uloge
Ket Klou (Cat Claw) – Ivana Vukčević
Kameron Hil (Cameron Hill) – Slobodan Ninković
Bulit (Bullet) – Saša Latinović
Mekdonald (MacDonald) – Miloš Macura
Kartland (Cartland) – Jelica Gligorin
Džina Džons (Gina Jones) – Slavica Vučetić
Ekstrimiti (Extremity) – Neda Danilović
Švarcenberger – Aleksa Ilić
Dublle role – Nenad J. Popović
Klavijature (Keyboard) – Darko Radojević
Bubnjevi (Drums) – Dejan Šarković i Aleksa Ilić
Gitara (Guitar) – Vlada Janković
Bas gitara (Bass Guitar) – Jelena Radić
Asistentkinja reditelja i inspicijentkinja: Milica Vukmanović
Majstor svetla: Ratko Jerković
Ton majstor: Filip Gotovac
Video-projekcija: Đorđe Ilić
Bina majstor: Nemanja Zorić
Dekorateri: Vukašin Marić i Nikola Mikulić
Montaža scenografije: Nemanja Zorić, Boban Toroman, Branislav Jovičić,
Slavko Karapandža, Vukašin Marić i Nikola Mikulić
Garderoberi: Marina Perić, Dragica Vuksanović i Gorica Karanović
Izrada kostima: Nikodinka Folić i Sava Stefanović
Izrada scenografije: Nikola Komazec
Vlasuljarski radovi i šminkeri: Gorislav Vidaković i Dragana Došlov
Šef tehnike: Olga Lola Živanov
Organizatori: Ivana Todorović i Sava Stefanović
Nabavka: Gordana Ilić
Marketing: Radmila Simeunović i Ruža Roganović
Prodaja: Siniša Milić
Odnosi sa javnošću: Miloš Savin 
Direktor: Mihajlo Nestorović