Славица Вучетић: „Пројекат „аутоматизми савременог човека – активизација публике“ настао је из жеље да се промени пасивна улога публике“

Позориште младих ових дана отпочиње са реализацијом пројекта „Аутоматизми савременог човека – активизација публике“ у коме ће публика имати прилику да учествује у креирању представе. 13. новембра биће одржана и прва у низу радионица под називом „Од публике до позорнице“ која је намењена грађанима Новог Сада од 30 до 50 година. Одакле идеја за пројекат и о чему је заправо реч, за портал „Хоћу у позориште“ говори глумица овог позоришта и учесница у изради пројекта Славица Вучетић.

Како је настао пројекат „Аутоматизми савременог човека – активизација публике“ и како је конципиран?

Реч је о позоришном пројекту који се одвија у три фазе и обухвата радионице са публиком, припрему професионалне позоришне представе по драмском тексту “Седам дана” ауторке Тене Штивичић и разговоре са публиком након представе. Овај пројекат је део шире акције односно конкурса под називом „Публика у фокусу“ који је иницирала Фондација “Нови Сад 2021 – европска престоница културе”, уз чију подршку се пројекат и реализује. Идеја за овакав пројекат је настала из жеље да се устаљени позоришни процес рада у коме је публика стављена у помало пасиван положај промени, те да јој се омогући активније учешће у програмима Позоришта младих, као и простор за дијалог и критичко промишљање. У већини случајева, када се ради о постављању савременог драмског текста на позоришну сцену, шира публика није унапред упозната са темом и проблематиком комада на којем се ради, већ је “принуђена” да се сусретне са њим тек кроз његову сценску интерпретацију. На томе се однос позоришта и публике најчешће завршава. Овим пројектом желимо да испитамо како на перцепцију представе утиче то када је публика (односно део ње) унапред упозната са тематиком и стваралачким процесом, као и да, кроз разговоре након представе, пружимо прилику публици да изрази свој став о покренутим темама и свој доживљај представе. Пројекти овог типа нису ништа необично у развијенијим позоришним срединама и заправо представљају само део активности које позоришне куће осмишљавају како би развијале своју публику и унапредиле свој однос са истом. Управо у складу са оваквим савременим стратегијама развоја публике, пожелели смо да и ми својој публици (публици Позоришта младих) отворимо врата и понудимо простор за размену мишљења, међусобно упознавање и комуникацију.

Како сте се определили баш за драмски текст “Седам дана”?

Комад “Седам дана” се бави проблемима савременог човека, животним улогама које тај човек преузима по аутоматизму и односима у којима не успева да се снађе, а све то кроз призму пет ликова са којима ће се, верујемо, публика лако идентификовати. Управо из ових разлога нам се овај текст учинио као добар репертоарски избор и погодно тло за разговоре и радиочарски рад са публиком.

Радионице под називом „Од публике до позорнице“ почињу овог викенда. Како сте се определили за ову старосну групу и каква су ваша очекивања?

С обзиром да су главни актери драме Тене Штивичић “Седам дана” људи од 30 до 50 година, радионице смо усмерили управо ка овој старосној групи, желећи да чујемо њихов доживљај комада и ликова, њихова искуства и ставове спрам тема којима се овај текст бави. Људи ових година представљају велик проценат публике Позоришта младих, јер они посећују како вечерњу сцену, тако и дечју, у пратњи наших најмлађих гледалаца. Међутим, управо за људе овог животног доба у читавом граду нема пуно могућности за неформалну едукацију и партиципацију у културним садржајима . О томе најбоље сведоче одговори грађана који су нам се до сада пријавили на радионице на питање јесу ли икад учествовали на сличним радионицама у било којој институцији културе у граду. Одговор је не, у 99 одсто случајева. На радионицама очекујемо пре свега једну пријатну атмосферу у којој ћемо учити једни од других, размењивати мишљења и ставове о друштвеним темама којима се поменути драмски текст бави. Радионице ће се одржавати једном недељно, сваке суботе у Позоришту младих од 13. октобра до 01. децембра 2018.

Крајњи резултати које очекујемо од читавог пројекта јесу боља упућеност публике у стваралачки процес у позоришту, као и повећана заинтересованост публике за репертоар Позоришта младих.

Јесте ли раније радили овакве пројекте? Шта публика може да очекује од овог процеса?

Не, ово је први пут да радимо представу на овај начин, те је ово и за нас својеврсни експеримент. Надамо се да ће и за нашу публику и за нас као уметнике ово бити једно позитивно ново искуство, те да ће се тиме у будућности створити простор за сличне пројекте који подразумевају партиципацију публике.

 

Текст преузет са портала: „Хоћу у позориште“