Premijera predstave „Građanin plemić“ u Pozorištu mladih

Премијера представе „Грађанин племић“ у Позоришту младих

Премијера представе „Грађанин племић“ Жана Батиста Поклена Молијера у режији француске редитељке Ан Берелович одиграће се у четвртак, 25. априла, на Драмској сцени Позоришта младих.

Ова представа је по жанру балетска комедија, а главни јунак је трговац, грађанин, који се обогатио и покушава свим силама да освоји срце маркизе Доримене и постане племић. Како би успео у својој намери, узима часове плеса, музике, филозофије, и покушава новцем да стекне име и положај у друштву, чиме губи увид у оно што је заправо важно у животу.

„Колико год Журден делује наиван и лаковеран, неко такав је у ствари изузетно опасан по друштво јер мисли да богатством, угледом и сталежом може да купи све што пожели. Он данас може бити наш надређени, особа која нам даје посао или не, особа која може постати погубно утицајна у разним сферама живота“, истиче глумац у представи Данило Миловановић, који игра и насловну улогу.

„Молијер се у представи Грађанин племић бави проблемом човека жељног да буде оно што није, не бирајући средства да би постигао циљ. Егоистична перверзија уздизања „Ја“ култа по цену разора породице, скоројевићка покондиреност узлета у више слојеве друштва саплиће нас на сваком кораку и наводи нас да и сами размишљамо о томе да ли смо сигурни да и сами не подлежемо све већој конзументској грозници како бисмо и ми постали срећна особа из рекламе“, наводи глумица Неда Даниловић. Она даље истиче како је представа прожета и аутентичним духом Париза и савремене француске комедије које редитељка доноси својим уметничким потписом, а однос према класици је одговоран и критички препознатљив, без недоумица коме је и зашто критика упућена.

Глумци у представи су Данило Миловановић, Марија Митровић, Јелица Глигорин, Слободан Нинковић, Неда Даниловић, Иван Ђурић, Кристина Савков, Алекса Илић, Славица Вучетић, Пеђа Марјановић, Марина Цинкоцки, Драган Зорић и Дејан Шарковић.

Представа почиње у 20 часова на Великој сцени.

Извор: hocupozoriste.rs