Представа Позоришта младих „Затвореник и шестопрсти“ – најбоља предства на 49. Сусретима професионалних позоришта Србије

Гран при награду за најбољу представу у целини 49. Сусрета професионалних позоришта лутака Србије, жири у саставу: Жељко Хубач (драматург и председник жирија), Драгослав Тодоровић (редитељ) и Саша Латиновић (глумац), је доделио представи „Затвореник и шестопрсти“ Позоришта младих из Новог Сада. Награду за најбољу режију жири је доделио руском редитељу Димитрију Вихретском за режију ове представе. Награду за најбољи текст жири  је доделио чувеном руском писцу Виктору Пељевину и редитељу Димитрију Вихретском за текст представе „Затвореник и шестопрсти“, док је награду за најбољу креацију лутака жири доделио руском сценографу Олегу Каторгину за дизајн лутака у поменутој представи. Глумац Позоришта младих Алекса Илић за улогу у представи „Затвореник и шестопрсти“, добио је награду за глумачко остварење 49. сусрета, а све наведене одлуке жирија су донете једногласно.

Луткарска представа за одрасле „Затвореник и шестопрсти“ Позоришта младих, настала је по истоименој, орвеловској причи Виктора Пељевина, кога је престижни Француски магазин је уврстио међу 1000 најзначајнијих стваралаца савремене културе. Пељевин се публици обраћа мешавином постмодеризма, поп културе, езотерије и научне фантастике. Представу која је освојила Гран при, руски уметници су створили заједно са доказаним глумцима позоришта младих Недом Даниловић, Иваном Ђурићем, Слободаном Нинковићем, Сашом Стојковићем и Алексом Илићем.