ПРАЗНИК ЛУТКАРСТВА У НОВОМ САДУ

У овој, можемо сада слободно рећи бурној, позоришној години у Новом Саду имамо већ трећи позоришни фестивал са озбиљним реномеом. Када нека манифестација доживи и преживи скоро пола века, ипак морате да изразите дужно поштовање према истој. Не дешава се први пут, на овим нашим просторима да оставимо у запећку неке драгоцене делатности, посебно у култури која је и сама скрајнута на маргине овога нашег, злосрећног друштва. Након тога, када на површину испливају нека ружна дешавања, се питамо зашто нам се дешава то што се дешава… Но, да не бисмо „диванили“ о неким општим, хиљаду пута прежваканим, местима и дешавањима овога пута су у првом плану 49. Сусрети професионалних луткарских позоришта Србије, који ће дешавати у Позоришту младих од 28.новембра до 30.новембра, о овој најстаријој луткарској кући у земљи.

Луткарство је,иначе, једна веома чудна и издржљива „биљка“ која, поред свих недаћа којим је деценијама изложена, успева да опстане и увек нас пријатно изненади. Спецификум ових Сусрета, које неки називају и Фестивалом, је да се сваке године дешавају у другом граду који успева да очува ту „нежну али упорну“ биљку звану Професионално луткарско позориште а сада их укупно у земљи Србији има шест. У наредна три дана ћемо имати прилику да видимо укупно девет луткарских представа, у конкуренцији, које су настале у сезони 2017/2018 из осам професионалних луткарских позоришта и две у пратећем програму, ван конкуренције.

Првог дана ће нам се представити Дечије позориште из Суботице са две предстве, на мађарском (КАРЦСИ КАЛАНДЈАИ) у 11х као и на српском језику (ИЗВИНИ МАМА) у 18х, обе на малој сцени; између те две ћемо, на великој сцени, видети (КЊИГУ О ЏУНГЛИ) у 14х „Душко Радовић“ – Београд. На великој сцени у 20 часова је предвиђено Свечано отварање, након тога, ван конкуренције, домаћин Позориште младих, ће одиграти „На вуковом трагу“.

Другог дана, четвртак, у 11х на великој сцени наступа Позориште лутака Ниш (ЦВЕЋЕ МАЛЕ ИДЕ), док у 18х, такође на великој сцени ћемо видети Позориште за децу из Крагујевца (ВАЊА). У вечерњим сатима у20х, мала сцена је резервисана за домаћина, Позориште младих из Новог Сада (ЗАТВОРЕНИК И ШЕСТОПРСТИ).

У петак, трећег дана у 10:30 часова, пратећи програм, ћемо видети „Шарено дрво“ Позоришта за децу из Крагујевцу а већ у 11х ћемо гледати Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина (ПЛАВИ ПЕТАР). Званични програм се завршава у 18х, на великој сцени, са представом Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда (СВЕ ЗА ЉУБАВ).

Сигурни смо да ће се Нови Сад као и увек показати као добар домаћин а свим учесницима желимо да нам се покажу у што бољем светлу!

За војводјанске.рс пише Драгољуб Селаковић