Ноћ позоришта у Градској библиотеци

 

Манифестација “Ноћ позоришта” обележава осам година постојања у Србији и десет у Европи. Овогодишњи програм реализује се у суботу, 17. новембра, с темом: “Историја кроз знамените позоришне личности у нашем граду”. Програм ће у Градској библиотеци трајати од 18 до 22 часа.

У фоајеу Одељења биће постављена изложба под називом “Позоришне личности нашег града (избор)”. Изложба је приређена са циљем да се суграђанима исприча прича и заинтересују се за историју нашег града, представљајући личности из његовог позоришног живота, чиме ће се афирмисати део фонда из области позоришта и оживети минула времена.

У 18 часова, у сарадњи са студентима Српске књижевности и језика Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, који су заједнички осмислили интерпретацију драме “Књига лица новог писца”, биће изведена истоимена представа, која ће се играти као комедија дел арте, уз учешће тројице ликова: водитеља, издавача и писца. Улоге тумаче студенти Српске књижевности и језика Александар Чегар, Бранислав Чурчов и Владимир Рашо.

На Дечјем одељењу биће постављена изложба под називом “Магија позоришне игре”, у оквиру које ће бити изложене књиге, сликовнице и приручници из фонда Библиотеке, посвећени луткарству, позоришту, игри и креативности.

Од 18 до 18 и 30 часова одржаће се програм под називом “Вече када су лутке побегле у библиотеку”. Присутнима ће, у циљу афирмације креативног луткарског стваралаштва, бити представљене лутке и репертоар луткарске сцене за децу “Позоришта младих” у Новом Саду, а са малишанима и “одбеглим луткама” дружиће се глумац Емил Курцинак.

Исти програм биће поновљен од 19 до 19 и 30 часова.

Са почетком у 20 и 30 часова одржаће се програм за младе “Тајне малих корака у животу и љубави”, који ће садржати сценске приказе рецитатора Дома ученика средњих школа “Бранково коло”, насталих на основу дела Роберта Гроса, “Девојчица и дечак: једна врло важна књига за све заљубљене или који се од љубави лече”, и Антоана де Сент-Егзиперија, “Умеће малих корака”.

Улаз је слободан.

Аутор: нсузиво.рс