Nagrada za predstavu „Ima li deda odelo?“

Na nedavno završenom Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu, četvrtom po redu, predstava „Ima li deda odelo?“ i rediteljka Emilija Mrdaković, dobili su nagradu za najbolji tekst i adaptaciju teksta. Predstava „Ima li deda odelo?“ rađena je po motivima istoimene priče nemačke spisateljice Ameli Frid.

 

 

Nagrada “Planeta teatar” – Gran pri za najbolju predstavu ovogodišnjeg Festivala dječje umjetnosti dodijeljena je predstavi “Princezin rođendan” u režiji Todora Valova i u izvedbi Pozorišta za decu Kragujevac.

Nagrada publike “Najjači aplauz” dodijeljena je predstavi “Alisa u zemlji čuda” reditelja Zorana Lozančića i u izvedbi Pozorišta lutaka Niš.

Žiri je odlučio da nagradu za najboljeg glumca dodeli Ediju Ćeliću za ulogu Ivice u predstavi “Deveta ovčica” u režiji Ljudmile Fedorove i u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Za najbolju glumicu proglašena je Sanela Milošević za spektar uloga u predstavi “Mašta i mim” u režiji Sanele Milošević i Igora Grekse Pozorišnog studija “Nada theatre” iz Rume.

Nagrada za najbolji tekst i adaptaciju pripala je Emiliji Mrdaković za adaptaciju istoimene priče Ameli Frid “Ima li deda odijelo” Pozorišta mladih iz Novog Sada, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Elici Petkovoj za režiju predstave “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar.

Predsednica žirija bila je Selma Alispahić, a članovi su bili još i Emina Daut i Indira Kučuk-Sorguč. Ovaj festival prvi je umetnički festival za decu u BiH i internacionalnog je karaktera, ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za decu i mlade, afirmše sve grane umetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.