petak, 17 maj 2019 10:24

Parada

Autor: Lula Anagnostaki (Loula Anagnostaki)

Reditelj: Tasos Angelopulos (Tasos Angelopoulos)

Prevodilac: Olivera Mudrinić

Dramaturg: Irina Subakov

Scenograf: Selena Bačkalić

Kostimograf: Milica Grbić Komazec

Saradnik za scenski pokret: MgA. Ivana Đukić Ph.D

Kompozitor: Diamantis Adamantidis

Igraju:

Kristina Savkov

Aleksa Ilić

Inspicijent i sufler: Snežana Velimirović
Svetlo i ton majstor: Ratko Jerković

Dekorateri: Nemanja Zorić i Stevan Antić
Garderoba: Marina Perić

Šminka: Anja Gemović

Izrada kostima: Nikodinka Folić

Fotografija: Srđan Doroški
Dizajn plakata: Hristos Tsavlidis (Christos Tsavlidis)

Dizajn programske knjižice: Edna Mačković

Nabavka: Gordana Ilić

Saradnica za marketing: Zorica Savić

Organizator: Ivana Cvejanov

Reč reditelja
Da li smo sve više i više okrenuti našem mikrokosmosu? Da li živimo kao dobrovoljni zatvorenici, ignorišući ono što se događa oko nas? Da li sve više izgledamo kao ravnodušna deca, a manje kao odrasli ljudi, sa mišljenjem/stavom, koji sudeluju u igri između istine i laži? I šta se desilo, u našem odsustvu, u stvarnom životu? Možda smo, a da to nismo shvatili, pomogli čudovištu da naraste i sada preti da nas proguta?

Tim pitanjima se bavi Lula Anagnostaki (1928-2017) u svojoj prvoj drami “Parada“ (1965), koja je po mnogima prorekla diktaturu u Grčkoj 1967 godine. Duboko politički dramaturg, jedna od najpoznatijih i najuticajnijih u Grčkoj, Anagnostaki nam je u naseđe ostavila važno delo, u kom se patnja Osobe susreće sa apsurdnošću života. Slično drugim njenim likovima, u Paradi, Zoja i Aris su zaglavljeni u voljnoj izolaciji, oboje nesposobni da dopru do Drugog, čak ni da se dodirnu. Oni će, takođe, biti slomljeni, kao i drugi, pod valjkom života.

Da li je sve ovo neizbežno? Čini se da Anagnostaki ne daje direktan odgovor. Samo nam, između redova, dozvoljava da uvidimo kako je rešenje za svet koji se menja na gore, neko Drugi pored nas.

Paradu, koja je i danas aktuelna, možda više nego ikad u poslednjih 50 godina, prvi put u Srbiji predstavlja Pozorište mladih Novi Sad.
Tasos Angelopulos

Lula Anagnostaki (Loula Anagnostak)

Lula Anagnostaki (1928-2017) rođena je u Solunu. U pozorišnom okruženju se pojavila 1965 godine trilogijom Grad (Noćenje, Grad, Parada), predstavljenom u objedinjenoj produkciji u Art teatru Karolos Kun (Karolos Koun). Februara 1967 godine, Narodno pozorište u Atini, izvelo je njenu predstavu u tri čina „Interakcija“, koju je režirao Leonidas Trivizas, a potom su usledile predstave „Antonio ili poruka“ (1972), „Pobeda“ (1978), „Kaseta“ (1982) i „Zvuk pištolja“ (1987); koje je režirao Karolos Kun u Art teatru. Godine 1990 pozorišna trupa Ceni Karezi (Tzeni Karezi) i Kostasa Kazakosa izvela je predstavu „Dijamanti i bluz“, u režiji Vasilisa Papavasileua (Vassilis Papavassileiou). Godine 1995 postavljena je predstava „Putovanje“ u Art teatru koju je režirao Mimis Kujumcis (Mimis Kouyioumtzis). Narodno pozorište je 1998 godine postavilo „Tamno crveno nebo“ u režiji Viktora Arditisa, a 2003 godine na Novoj sceni Narodnog pozorišta predstavu „Tebi, što me slušaš“, u režiji Lefterisa Vojatisa (Lefteris Voyatzis).

Predstave Lule Anagnostaki izvođene su u pozorištima u Atini i opštinskim regionalnim pozorištima, kao i u inostranstvu (Francuska, Italija, Engleska, Nemačka, Kipar, Španija, SAD). „Parada“ je prvi put izvedena u Italiji 1967 (režiser N. Cigaku (Tsiggakou)), u Francuskoj 1969 (režiser Antoan Vitez) i u Velikoj Britaniji 1971. (u režiji Kolina Harisa (Collin Harris)).

Lula Anagnostaki je bila udata za pisca i profesora psihijatrije Jorgosa Himonasa (Yiorgos Chimonas) a njen sin Tanasis Kimonas (Thanassis Chimonas) je takođe pisac.

Mediji o predstavi:

https://bit.ly/2N5Uk5L
https://bit.ly/2TVCpBa

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account