petak, 17 maj 2019 10:09

Potpuno skraćena istorija Srbije

Istorija Srbije, kao i istorija svake druge države sa ozbiljnom prošlošću, na prvi pogled deluje kao tema u kojoj ima malo prostora za smeh. Tu su brojni usponi i padovi, intrige, izdaje, atentati, politički preokreti i nasilni prevrati, mitomanija, ratovi, laž i manipulacija u formi diplomatije (doduše, u ovo naše vreme, slično izgledaju i naslovne stranednevnih novina).

Predstava potpuno skraćena istorija Srbije, u duhu montipajtonovskog poigravanja sa nekim elementima političke nekorektnosti South Parka, sagledava sve te događaje sa kritičkom distancom i sa „veselije“ strane. Ako ništa drugo onda zato što su humor i kritičnost najbolji način da se suočimo sa mentalitetskim boljkama koje nas kroz istoriju uporno prate.

Predstava se preporučuje publici starijoj od 16 godina.

Kada se uzme u obzir bogatstvo istorijskog materijala, jasno je da u predstavi nije moglo da bude mesta za sve. Niti nam je ideja bila da se događaji iz naše bliže i dalje istorije faktografski rekonstrujišu. Brzopleto smo se osvrnuli na odabrane sekvence iz današnjeg ugla, uz sagledavanje posledica te i takve istorije. Kakvi smo bili, kakvi smo u međuvremenu postali, kakvi smo danas, kakvi ćemo biti sutra…

Reditelj: Olja Đorđević

Autor teksta: Maja Pelević, Slobodan Obradović

Scenograf: Diana Radosavljević Milović
Kostimografkinja: mr Milica Grbić Komazec
Kompozitor: Irena Popović
Pokret: Andreja Kulešević
Fotografija: Srđan Đurić
Dizajn plakata i programske knjižice: Nada Božić

Igraju:

Slavica VUČETIĆ
Kristina SAVKOV/Marija MITROVIĆ
Slaven DOŠLO
Saša LATINOVIĆ
Ivan ĐURIĆ
Danilo MILOVANOVIĆ
Slobodan NINKOVIĆ
Saša STOJKOVIĆ

Premijera: 19.septembar 2014.

Cvetković Goran, pozorišni kritičar Radio Beograda 2 piše o predstavi

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account