Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
utorak, 23 april 2019 16:56

Premijera predstave „Građanin plemić“ u Pozorištu mladih

Premijera predstave „Građanin plemić“ Žana Batista Poklena Molijera u režiji francuske rediteljke An Berelovič odigraće se u četvrtak, 25. aprila, na Dramskoj sceni Pozorišta mladih.

Ova predstava je po žanru baletska komedija, a glavni junak je trgovac, građanin, koji se obogatio i pokušava svim silama da osvoji srce markize Dorimene i postane plemić. Kako bi uspeo u svojoj nameri, uzima časove plesa, muzike, filozofije, i pokušava novcem da stekne ime i položaj u društvu, čime gubi uvid u ono što je zapravo važno u životu.

„Koliko god Žurden deluje naivan i lakoveran, neko takav je u stvari izuzetno opasan po društvo jer misli da bogatstvom, ugledom i staležom može da kupi sve što poželi.

On danas može biti naš nadređeni, osoba koja nam daje posao ili ne, osoba koja može postati pogubno uticajna u raznim sferama života“, ističe glumac u predstavi Danilo Milovanović, koji igra i naslovnu ulogu.

„Molijer se u predstavi Građanin plemić bavi problemom čoveka željnog da bude ono što nije, ne birajući sredstva da bi postigao cilj. Egoistična perverzija uzdizanja „Ja“ kulta po cenu razora porodice, skorojevićka pokondirenost uzleta u više slojeve društva sapliće nas na svakom koraku i navodi nas da i sami razmišljamo o tome da li smo sigurni da i sami ne podležemo sve većoj konzumentskoj groznici kako bismo i mi postali srećna osoba iz reklame“, navodi glumica Neda Danilović. Ona dalje ističe kako je predstava prožeta i autentičnim duhom Pariza i savremene francuske komedije koje rediteljka donosi svojim umetničkim potpisom, a odnos prema klasici je odgovoran i kritički prepoznatljiv, bez nedoumica kome je i zašto kritika upućena.

Glumci u predstavi su Danilo Milovanović, Marija Mitrović, Jelica Gligorin, Slobodan Ninković, Neda Danilović, Ivan Đurić, Kristina Savkov, Aleksa Ilić, Slavica Vučetić, Peđa Marjanović, Marina Cinkocki, Dragan Zorić i Dejan Šarković.

Predstava počinje u 20 časova na Velikoj sceni.

Izvor: hocupozoriste.rs