sreda, 10 novembar 2021 15:29

O lutkarstvu iz tri ugla: stvaralaca, časopisa i teatrologa

Prateći programi 52. lutkarskih Susreta

 

Zašto se stalno govori "dečje pozorište", umesto "pozorište za decu" i zašto se na našim akademijama mladi glumci i reditelji ne senzibilišu za lutkarstvo?

 

Tokom 52. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije održan je okrugli sto na kojem je bilo reči o položaju lutkarstva u regionu. Razgovor je vodio direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović a učesnici skupa bili su: glumci Vera Hrćan Ostojić, Slobodan Ninković, Saša Latinović, Uroš Mladenović, dramski pisac Igor Bojović, kostimografkinja Irina Somborac, rediteljka Sonja Petrović, dramaturškinje Mina Petrić i Divna Stojanov, direktorka Pozoriša za decu Kragujevac Jelena Stojanović Patrnogić, rediteljka Anđelka Nikolić, te novinari Livia Tot i Igor Burić.

 

Govoreći o tome zašto je lutkarstvo danas skrajnuto, moglo se čuti da koreni toga leže u nepostojanju škola koje bi promovisale lutkarstvo. U Beogradu, npr, postoji smer lutkarstva koji se nažalost lagano gasi. Čula se i primedba jezičke prirode na račun tretmana lutkarske umetnosti: zašto se stalno govori "dečje pozorište", umesto "pozorište za decu"?

 

Da bi se lutkarska umetnost – za početak - bolje pozicionirala, a onda i razvijala, potrebno je da se u javnom prostoru više govori o lutkama i važnosti ove vrste pozorišta za decu, te da se na postojećim akademijama studentima glume i režije približi ovaj segment pozorišne umetnosti.

 

Tokom Susreta promovisane su i “Niti”, prvi časopis specijalizovan za lutkarsku umetnost, čiji je izdavač Pozorišni muzej Vojvodine koji je ovim časopisom otvorio prostor za kritičko promišljanje o lutkarstvu. Upravo dosadašnji, potpuni izostanak teorijskog i naučnog bavljenja lutkarskom umetnošću u Srbiji, utiče na stanje lutkarstva u praksi.

 

Još jedan prateći program Susreta tematizovao je lutkarstvo. Bila je to promocija knjge "Lutkarski simulakrumi", Prilozi istorije pozorišta lutaka Srbiji autora dr. Zorana Đerića. Radi se o teatrološkoj studiji o lutkarskoj sceni Srbije, Jugoslavije i Evrope. Analitična i sveobuhvatna građa koju je Đerić sklopio u ovu knjigu svedoči o gotovo sto godina rada lutkara, pisaca, glumaca, reditelja, dramaturga i cele plejade zaljubljenika u lutkarsko pozorište za decu, ali i za odrasle.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account