„Trpele“ za Sigurnu žensku kuću u Novom Sadu

Predstava Trpele Beogradskog dramskog pozorišta gostovaće u nedelju 15. marta u 19.30 časova u Pozorištu mladih, a prihod od prodatih karata namenjen je Sigurnoj ženskoj kući u Novom Sadu.

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i humanitarne organizacije „Adra“ predstava je već gostovala u Leskovcu, Nišu i Zrenjaninu.

Prema rečima Slobodana Ćustića, direktora Beogradskog dramskog pozorišta, predstava služi kao sredstvo podizanja svesti o važnosti uključivanja svakog pojedinca i svake institucije u Srbiji u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

– Gostovanje u Novom Sadu je poslednje u okviru ove humanitarne akcije, a nadam se da će se akcija nastaviti u sledećoj sezoni – rekao je Ćustić.

Milena Pavlović Čučilović, jedna od glumica u predstavi, objasnila je da su za predstavu korišćene teška i potresna iskustva žrtava nasilja.

– Predstava ima poseban rečnik koji je razumljiv i blizak publici. Ona je apel za sve da primete da se nasilje dešava oko nas i mislim da treba barem jednu ovakvu predstavu imati u sezoni – objasnila je Pavlovićeva.

Nakon predstave biće organizovan i razgovor sa glumicama koje igraju u predstavi.

– Dirljivo je kako publika reaguje nakon svake predstave. Dešavalo se i da nam iz publike neko kaže da je bio žrtva nasilja. Ti razgovori su dirljivi i iznad svega korisni i za nas i za publika – napomenula je Milena Pavlović Čučilović.

Prema rečima Igora Mitrovića iz udruženja „Adra“, prvi put se na ovaj način, kroz predstavu, pokušava podići svest građana na temu nasilja nad ženama.

– Statistike govore da je svaka treća osoba trpela neku vrstu nasilja i sigurno je da i mi u svom okruženju imamo žrtve nasilja, samo je pitanje da li to i znamo – rekao je Mitrović.

Predstavu “Trpele” u toku prethodne godine videlo je preko 10.000 gledalaca. Gostovala je na najznačajnijim festivalima u zemlji i u regionu, te osvojila brojne nagrade. Na 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu “Trpele” su dobile Sterijinu nagradu publike za najbolju predstavu i Sterijinu nagradu za scenski pokret koja je dodeljena Mariji Milenković. Na 9. Joakim Interfestu u Kragujevcu predstava je osvojila nagradu publike za najbolju predstavu kao i Specijanu nagradu za društveni angažman i kolektivnu igru. Na 19. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu predstava je dobila glavnu nagradu za najbolju predstavu festivala.