„Трпеле“ за Сигурну женску кућу у Новом Саду

Представа Трпеле Београдског драмског позоришта гостоваће у недељу 15. марта у 19.30 часова у Позоришту младих, а приход од продатих карата намењен је Сигурној женској кући у Новом Саду.

Уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке и хуманитарне организације „Адра“ представа је већ гостовала у Лесковцу, Нишу и Зрењанину.

Према речима Слободана Ћустића, директора Београдског драмског позоришта, представа служи као средство подизања свести о важности укључивања сваког појединца и сваке институције у Србији у борби против родно заснованог насиља.

– Гостовање у Новом Саду је последње у оквиру ове хуманитарне акције, а надам се да ће се акција наставити у следећој сезони – рекао је Ћустић.

Милена Павловић Чучиловић, једна од глумица у представи, објаснила је да су за представу коришћене тешка и потресна искуства жртава насиља.

– Представа има посебан речник који је разумљив и близак публици. Она је апел за све да примете да се насиље дешава око нас и мислим да треба барем једну овакву представу имати у сезони – објаснила је Павловићева.

Након представе биће организован и разговор са глумицама које играју у представи.

– Дирљиво је како публика реагује након сваке представе. Дешавало се и да нам из публике неко каже да је био жртва насиља. Ти разговори су дирљиви и изнад свега корисни и за нас и за публика – напоменула је Милена Павловић Чучиловић.

Према речима Игора Митровића из удружења „Адра“, први пут се на овај начин, кроз представу, покушава подићи свест грађана на тему насиља над женама.

– Статистике говоре да је свака трећа особа трпела неку врсту насиља и сигурно је да и ми у свом окружењу имамо жртве насиља, само је питање да ли то и знамо – рекао је Митровић.

Представу “Трпеле” у току претходне године видело је преко 10.000 гледалаца. Гостовала је на најзначајнијим фестивалима у земљи и у региону, те освојила бројне награде. На 59. Стеријином позорју у Новом Саду “Трпеле” су добиле Стеријину награду публике за најбољу представу и Стеријину награду за сценски покрет која је додељена Марији Миленковић. На 9. Јоаким Интерфесту у Крагујевцу представа је освојила награду публике за најбољу представу као и Специјану награду за друштвени ангажман и колективну игру. На 19. Југословенском позоришном фестивалу “Без превода” у Ужицу представа је добила главну награду за најбољу представу фестивала.