Снежна краљица

Без обзира на то што је Х. К. Андерсен имао веома тежак живот, све време је веровао у чаробну моћ бајке. Био је уебеђен у то да човек може да опстане у овом жестоком свету само ако верује у чуда и добре виле. Веровао је да се неке ствари једино могу разумети срцем, да само љубав може да отопи хладни разум и залеђено срце. У бајци „Снежна краљица“ надмећу се две силе. На једној страни су: Снежна краљица, зли саветник, лукави северни краљ и разбојници који траже злато, власт и корист. Они су представници хладног разума и не схватају да се неко може одрећи личног интереса и на тај начин угрозити и свој живот зарад љубави и пријатељства.

Представа се препоручује деци старијој од 5 година!

Андерсен приказује контраст између доброте детета и злобе и лицемерја одраслих. Ми верујемо да новац није смисао живота, да новцем не може све да се купи и да од деце треба да учимо о људскости, јер, као што каже Гете: „Дете је отац човека“. Дете чува квалитете „правог“ човека. У ликовима: Герде, мале разбојнице, принца и принцезе управо та детиња чистота успева да се избори са злом, и избави Каја из ледених окова прелепе, а хладне и зле Снежне краљице.

Главни јунак, Приповедач – Андерсен, који углавном прича своје измишљене приче, одлучио је да ће овог пута у својој бајци и учествовати. Због тога и настане велики проблем, јер ток дешавања у причи измиче његовој контроли, и радња почиње да се одвија у нежељеном правцу. Тако Герда, у потрази за својом љубави, често бива уплетена у драматичне, страшне и наизглед безизлазне ситуације. На крају се, надамо се, све срећно завршава.

Представа оставља веома упечатљив и снажан емоционални, визуелни и звучни утисак.
СНЕЖНА КРАЉИЦА

Аутор:Евгениј Шварц
Режија: Бисерка Колевска
Сценографија и костим: Свила Величкова
Кореографија: Оливера Ковачевић Црњански
Сценске борбе – мачевање: Драган Стојменовић
Композитор: Нелко Коларов
Лектор: Саша Латиновић
Фотографија: Срђан Срђанов
Дизајн плаката и програмске књижице: Една Мачковић

Играју:

ПРИПОВЕДАЧ – Саша Латиновић
ГЕРДА – Кристина Савков
КАЈ, СЛУГА – Данило Бракочевић
СНЕЖНА КРАЉИЦА –Марија Радованов
САВЕТНИК, СЕВЕРНИ ЈЕЛЕН – Слободан Нинковић
БАКИЦА, ПРИНЦЕЗА – Неда Даниловић
ГАВРАН, КРАЉ, СЕВЕРНИ ЈЕЛЕН, РАЗБОЈНИК – Данило Миловановић
ГАВРАНКА, МАЛА РАЗБОЈНИЦА – Славица Вучетић
ПРИНЦ, РАЗБОЈНИК – Иван Ђурић
ВЕЛИКА РАЗБОЈНИЦА – Јелица Глигорин

Прва проба: 10. март 2017.
Премијера: 12. април 2017.