Premijera predstave „Ko je rekao mjau?“ u petak 3. aprila

Posle duge pauze od 8 godina u Pozorištu mladih ponovo se sprema lutkarska predstava za najmlađe. Sa velikom radošću najavljujemo premijeru predstave Ko je rekao „mjau“?, 3. aprila u 18 časova na Maloj sceni, jer  znamo da su naši najmalađi gledaoci uvek spremni za susret sa lutkama.
– Svaki susret s lutkarskim likovima krije za njih velika uzbuđenja i nova saznanja. Nadamo se da neće više biti toliko duge pauze i da ćemo u svakoj narednoj sezoni našu najmlađu publiku obradovati barem jednom novom lutkarskom predstavom. Izuzetno je važno da deca od malena znaju da je Pozorište mladih njihovo pozorište u koje uvek mogu da povedu mamu i tatu. Kod nas su oni uvek dobrodošli – kaže Emilija Mrdaković, v.d. direktora Pozorišta mladih.

Prema njenim rečima,  Pozorište mladih jeste prvenstveno pozorište za decu.
– Zato ove sezone veliki akcenat stavljamo upravo na dečiju produkciju i produkciju za mlade. Do kraja ove sezone novosdska deca će dobiti dve nove predstave: jedna je zapravo skoro gotova, a to je lutkarska predstava Ko je rekao „mjau“? u režiji rediteljke iz Bugarske, Bianke Benkovske, a posle nje sledi rad na  jednoj od najlepših i najčitanijih bajki Lepotica i zver, u režii Miloša Jagodića, po tekstu Stevana Koprivice – kaže Emilija Mrdaković.
Rediteljka Bianka Benkovska je poznata rediteljka lutkarskih prdestava u Bugarskoj, koja se godinama i veoma temeljito bavi najmlađima. Njene predstave su prepoznatljive po tome što su edukativne, ulivaju optimizam i otvaraju nove vidike. Godinama radi na popularizaciji porodičnog, obrazovnog teatra za najmalđe. Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Adriana Dobreva, dugogodišnji naš saradnik u kreiranju i izradi pozorišnih lutaka. Muziku za predstavu je komponovao Hristo Namliev, dobitnik ovogodišnje nagrade „Ikar“ za njabolju autorsku pozorišnu muziku. U predstavi igraju: Slaven Došlo, Marija Todorović, Sanja Tomić,Emil Kurcinak.
Ko je rekao „mjau“? je priča o jednom šarenom gradiću i o životinjama – njegovim stanovnicima i njihovim odnosima.
– Predstava Ko je rekao „mjau“? upoznaje decu sa osnovnim bojama i kako se mešanjem osnovnih boja stvaraju nove. Upoznaje ih i sa raznim životinjama i njihovim karakteristikama, sa glasovima kojima se oglašavaju – kaže rediteljka Benkovska.
Ko je rekao „mjau“? je predstava i za decu i za njihove roditelje, jer  daje nove ideje kako da se zajedno igraju, stumulišući ih da eksperimentišu sa bojama. Lako pevljive pesme pružaju mogućnost da ih deca već u toku same predstave zapevaju.
– Predstava budi  istraživački duh o upoznavanju sveta. Njeno izvođenje nikada nije identično – drugačije je jer pruža mogućnost da deca sama biraju ko će biti glavni lik i kako će se on zvati, pa čak da odrede i njegov karakter. Nakon predstave deca dobijaju i domaći zadatak, da oboje bojanku koju su dobili. Ovo je porodična predstava jer pomaže u kumunikaciji između dece i roditelja. To je veoma zahtevan zadatak i za same glumce. Pre svega, to je susret sa najmlađima, koji su najosetljiviji deo publike. Za većinu njih će ovo možda biti i prvi dolazak u pozorište – objašnjava Bianka Benkovska.
Pretpremijera predstave je 2. aprila na Maloj sceni u 18 časova, a premijera 3. aprila na Maloj sceni u 18 časova.