Премијера представе „Ко је рекао мјау?“ у петак 3. априла

После дуге паузе од 8 година у Позоришту младих поново се спрема луткарска представа за најмлађе. Са великом радошћу најављујемо премијеру представе Ко је рекао „мјау“?, 3. априла у 18 часова на Малој сцени, јер  знамо да су наши најмалађи гледаоци увек спремни за сусрет са луткама.
– Сваки сусрет с луткарским ликовима крије за њих велика узбуђења и нова сазнања. Надамо се да неће више бити толико дуге паузе и да ћемо у свакој наредној сезони нашу најмлађу публику обрадовати барем једном новом луткарском представом. Изузетно је важно да деца од малена знају да је Позориште младих њихово позориште у које увек могу да поведу маму и тату. Код нас су они увек добродошли – каже Емилија Мрдаковић, в.д. директора Позоришта младих.

Према њеним речима,  Позориште младих јесте првенствено позориште за децу.
– Зато ове сезоне велики акценат стављамо управо на дечију продукцију и продукцију за младе. До краја ове сезоне новосдска деца ће добити две нове представе: једна је заправо скоро готова, а то је луткарска представа Ко је рекао „мјау“? у режији редитељке из Бугарске, Бианке Бенковске, а после ње следи рад на  једној од најлепших и најчитанијих бајки Лепотица и звер, у режии Милоша Јагодића, по тексту Стевана Копривице – каже Емилија Мрдаковић.
Редитељка Бианка Бенковска је позната редитељка луткарских прдестава у Бугарској, која се годинама и веома темељито бави најмлађима. Њене представе су препознатљиве по томе што су едукативне, уливају оптимизам и отварају нове видике. Годинама ради на популаризацији породичног, образовног театра за најмалђе. Сценограф, костимограф и креатор лутака је Адриана Добрева, дугогодишњи наш сарадник у креирању и изради позоришних лутака. Музику за представу је компоновао Христо Намлиев, добитник овогодишње награде „Икар“ за њабољу ауторску позоришну музику. У представи играју: Славен Дошло, Марија Тодоровић, Сања Томић,Емил Курцинак.
Ко је рекао „мјау“? је прича о једном шареном градићу и о животињама – његовим становницима и њиховим односима.
– Представа Ко је рекао „мјау“? упознаје децу са основним бојама и како се мешањем основних боја стварају нове. Упознаје их и са разним животињама и њиховим карактеристикама, са гласовима којима се оглашавају – каже редитељка Бенковска.
Ко је рекао „мјау“? је представа и за децу и за њихове родитеље, јер  даје нове идеје како да се заједно играју, стумулишући их да експериментишу са бојама. Лако певљиве песме пружају могућност да их деца већ у току саме представе запевају.
– Представа буди  истраживачки дух о упознавању света. Њено извођење никада није идентично – другачије је јер пружа могућност да деца сама бирају ко ће бити главни лик и како ће се он звати, па чак да одреде и његов карактер. Након представе деца добијају и домаћи задатак, да обоје бојанку коју су добили. Ово је породична представа јер помаже у кумуникацији између деце и родитеља. То је веома захтеван задатак и за саме глумце. Пре свега, то је сусрет са најмлађима, који су најосетљивији део публике. За већину њих ће ово можда бити и први долазак у позориште – објашњава Бианка Бенковска.
Претпремијера представе је 2. априла на Малој сцени у 18 часова, а премијера 3. априла на Малој сцени у 18 часова.