Premijera novogodišnje predstave za decu „Božićna pesma“

U okviru projekta „Of scena“ u četvrtak, 24. decembra, u 18 časova na Velikoj sceni Pozorišta mladih premijerno će biti izvedena predstava „Božićna pesma“, po motivima istoimenog romana Čarlsa Dikensa, a u režiji Momčila Miljkovića. U predstavi igraju iskusni članovi ansambla Pozorišta mladih Ivan Đurić, Saša Latinović, Neda Danilović, Slavica Vučetić, Emil Kurcinak i Sanja Tomić, ali i mladi glumci i studenti master studija glume na Akademiji umetnosti Danilo Milovanović, Slaven Došlo i Mia Radovanović. Po prvi put na pozorišnu scenu će stati i Nikola Zorić. Prva repriza predstave je  30. decembra u 16 časova, a mališane će obradovati i Deda Mraz.

– Postoje mnoge priče koje su nekada davno bile aktuelne i zanimljive ljudima ali su vremenom izbledele i pale u zaborav. Božićna pesma nije jedna od njih. Ovaj Dikensov roman i danas budi snažne emocije i šalje jasnu poruku kao što je to radio i 1843. godine, kada je napisan. Hteli bismo da ovom predstavom istaknemo koliko je važno da obratimo pažnju na ljude oko sebe, da pružimo pomoć onima kojima je preko potrebna, a manje brinemo o novcu i materijalnom bogatstvu. Iako je Dikensov roman imao snažan uticaj na ljude njegovog vremena stvari se do danas nisu mnogo promenile. Još uvek moramo da se podsećamo na to da bar na jedan dan u godini treba da budemo plemeniti i darežljivi prema drugima bez nekog posebnog povoda i razloga – kaže reditelj Momčilo Miljković, kome je to prva profesionalna režija predstave za decu.

Emilija Mrdaković, direktorica Pozorišta mladih, kaže da je veoma važno dati šansu mladima. Prema njenim rečima oni retko imaju priliku da se suoče sa jednom od najzahtevnijih pozorišnih formi – lutkarskim i pozorištem za decu.
– Mladi dramski umetnicu su prinuđeni ili da volontiraju ili da čekaju svoje male honorare mesecima. Zato pokušavamo da smislimo neki mehanizam za otvaranje vrata mladim glumcima kojima je zapošljenje jednako naučnoj fantastici, a istovremeno su oni ti koji donose nove ideje i novu energiju. U tom smislu je ove godine i pokrenut projekat Of scena koja uključuje mlade dramske umetnike u naš repertoar. Rezultat toga je, između ostalih, i predstava „Božićna pesma“, a u podeli su iskusni glumci Pozorišta mladih: Ivan Đurić, Saša Latinović, Neda Danilović, Sanja Tomić i Emil Kurcinak, ali i buket mladih glumaca: Mia Radovanović,  Danilo Milovanović i Slaven Došlo, a režija je poverena takođe mladom reditelju – naglašava Emilija Mrdaković.