Премијера новогодишње представе за децу „Божићна песма“

У оквиру пројекта „Оф сцена“ у четвртак, 24. децембра, у 18 часова на Великој сцени Позоришта младих премијерно ће бити изведена представа „Божићна песма“, по мотивима истоименог романа Чарлса Дикенса, а у режији Момчила Миљковића. У представи играју искусни чланови ансамбла Позоришта младих Иван Ђурић, Саша Латиновић, Неда Даниловић, Славица Вучетић, Емил Курцинак и Сања Томић, али и млади глумци и студенти мастер студија глуме на Академији уметности Данило Миловановић, Славен Дошло и Миа Радовановић. По први пут на позоришну сцену ће стати и Никола Зорић. Прва реприза представе је  30. децембра у 16 часова, а малишане ће обрадовати и Деда Мраз.

– Постоје многе приче које су некада давно биле актуелне и занимљиве људима али су временом избледеле и пале у заборав. Божићна песма није једна од њих. Овај Дикенсов роман и данас буди снажне емоције и шаље јасну поруку као што је то радио и 1843. године, када је написан. Хтели бисмо да овом представом истакнемо колико је важно да обратимо пажњу на људе око себе, да пружимо помоћ онима којима је преко потребна, а мање бринемо о новцу и материјалном богатству. Иако је Дикенсов роман имао снажан утицај на људе његовог времена ствари се до данас нису много промениле. Још увек морамо да се подсећамо на то да бар на један дан у години треба да будемо племенити и дарежљиви према другима без неког посебног повода и разлога – каже редитељ Момчило Миљковић, коме је то прва професионална режија представе за децу.

Емилија Мрдаковић, директорица Позоришта младих, каже да је веома важно дати шансу младима. Према њеним речима они ретко имају прилику да се суоче са једном од најзахтевнијих позоришних форми – луткарским и позориштем за децу.
– Млади драмски уметницу су принуђени или да волонтирају или да чекају своје мале хонораре месецима. Зато покушавамо да смислимo неки механизам за отварање врата младим глумцима којима је запошљење једнако научној фантастици, а истовремено су они ти који доносе нове идеје и нову енергију. У том смислу је ове године и покренут пројекат Оф сцена која укључује младе драмске уметнике у наш репертоар. Резултат тога је, између осталих, и представа „Божићна песма“, а у подели су искусни глумци Позоришта младих: Иван Ђурић, Саша Латиновић, Неда Даниловић, Сања Томић и Емил Курцинак, али и букет младих глумаца: Миа Радовановић,  Данило Миловановић и Славен Дошло, а режија је поверена такође младом редитељу – наглашава Емилија Мрдаковић.