Preminuo je naš cenjeni glumac i reditelj Ratko Radivojević

U četvrtak, 14. maja posle kratke i teške bolesti preminuo je naš cenjeni glumac Ratko Radivojević u 64. godini. Sahrana će se održati u subotu, 16.maja u 14:30 časova na groblju u Titelu. Komemoracija je u ponedeljak, 18. maja u 12 časova u Velikoj sali Pozorišta mladih 

Ne postoje dovoljno jake reči da bismo iskazali tugu povodom gubitka dragog kolege. Naučio nas je da je posebnost jedini put ka trajanju i dokazao da jedino igra otkriva lepu stranu stvarnosti. Upisan u nezaborav, trajaće sa nama i kroz nas.

(15.01.1951. – 14.05.2015.)

Ratko Radivojević je rođen u Novom Sadu 15. januara 1951. godine. Bio je glumac, reditelj i pevač, Član Udruženja dramskih umetnika Srbije, član Udruženja filmskih i TV radnika Vojvodine, predsednik Interkulturalnog centra „BROD“. Bio je zaposlen u Pozorištu za mlade u Sarajevu, i u Pozorištu mladih do odlaska u penziju u decembru 2014. godine.

Sarađivao je sa Dramskim centrom u Novom Sadu, Narodnim pozrištem u Subotici, Akademskim pozorištem „Promena“ u Novom Sadu, Kulturnim centrom Novog Sada, SNP, KPGT.

Autorski radovi, režije, off-projekti: osnivač, tekstopisac i pevač rok grupe „Gepard grrr“ (LP i kaseta, PGP RTB); libreto za spejs-operu „Kozoder u akciji“ po stihovima J.J. Zmaja; „Braća blizanci“ T.M. Plaut; (sa A.Ilić Pleskonjić) „Romeo i Julija laku noć“; „Legenda o knedlama“ i „Umetnička žica“; „More, more…“; „Odveslajmo naš grad na bolje mesto“; „Kraj 20. veka/muzičko scenske atrakcije“. Neke predstave:D.Dobičanin: „Kuckava bajka“, R:I.Slijepčević; Ludvig-Kriger:“Maksimilijan zviždukalo“, R.:I.Slijepčević; J.Streda:“Čika bajkine bajke“, R:A.Ilkov; P.Vajs: „Slavuj i ruža“, R:I.Lalić; N.Romčević:“Sile u vazduhu“, R:S.Saletović. M.Držić:“Novela od Stanca“, R: T.Durbešić; J.Radulović: „Golubnjača“, R:D.Mijač; V.Gombgovič:“Venčanje“, R:J.Jarocki; D.Leskovar: „Slike žalosnih događaja“, R:S.Unkovski; P.Vajs: Mara-Sad“, R:H.Pašovič,“Jelka kod Ivanovih“, R:H.Pašović; P.Handke:“Psovanje publike“, R:H.Pašović; M.Nastasijević „Kod večite slavine“, R:D.Torbica; V.Šekspir: „San letnje noći“, R:LJ. Ristić; M.Krleža:“Sprovod u Terenzijenburgu“, R:LJ.Ristć; N.Fišer:“Ruža vetrova“,R:H.Pašović; A. Popović:“Druga vrata levo“, R:S.Kapić; I.Mažuranić:“Smrt Smail-age Čengića“, R:N.Kokotović; (Filmovi): „Veliki Transport“ V. Bulajića, „Zalazak sunca“ K. Vičeka, „Život je lep“ B.Draškovića, „Srećna nova  ` 41“ S. Popova, „Sedž, partijski neprijatelj No1“ D.Saboa, „Kako se kalio čelik“ Ž.Žilnika, „Jevreji dolaze“ P.Marića, „Vukovar jedna priča“ B.Draškovića. (TV drame):“Crvena kraljica“, P:D.Međumurec; „Leto“, R:A.Fotez; „Špadijer“, R:M.Dereta; „Likvidacija“ R:B.Milošević.

Glumio i vodio lutke u TV seriji „Lutkomedija“, TV seriji „Laku noć deco“, TV seriji „Poslednje leto detinjstva“, glumio, pevao i vodio lutku u TV seriji „Poučanka“, nastupao kao voditelj u TV seriji „Slagalica“, sinhronizovao preko trideset crtanih filmova i serija; narator u preko sto dokumentarnih filmova i serija; igrao u TV serijama: „Baza na Dunavu“, R:M.Fanelija, „Vuk Karadžić“, Đ. Kadijevića.

Neke nagrade: Nagrada na 25. Susretu profesionalnih pozorišta Vojvodine; nagrada na 11. Susretu profesionalnih pozorišta Vojvodine; nagrada i Diploma na 12. susretu pozorišta lutaka SR Srbije, Zlatna značka i nagrada na 6. Bijenlau jugoslovenskog lutkarstva; Pohvala na 43. susretu profesionalnih pozorišta Vojvodine; Najbolji glumac festivala, na Drugom festivalu ekološkog pozorišta za decu u Bačkoj Palanci; Nagrada za najboljeg glumca Drugog festivala ekološkog pozorišta za decu; Nagrada za režiju predstave „More,more…“ na trećem festivalu ekološkog pozorišta za decu; predstava „More, more…“ dobila je nagradu za najbolju predstavu u celini na trećem festivalu ekološkog pozorišta za decu i nagrađena je na I INFANT-u; plaketa za izuzetan doprinos radu i afirmaciji Kulturnog centra mladih „Sonja Marinković“.