Преминуо је наш цењени глумац и редитељ Ратко Радивојевић

У четвртак, 14. маја после кратке и тешке болести преминуо је наш цењени глумац Ратко Радивојевић у 64. години. Сахрана ће се одржати у суботу, 16.маја у 14:30 часова на гробљу у Тителу. Kомеморацијa je у понедељак, 18. маја у 12 часова у Великој сали Позоришта младих 

Не постоје довољно јаке речи да бисмо исказали тугу поводом губитка драгог колеге. Научио нас је да је посебност једини пут ка трајању и доказао да једино игра открива лепу страну стварности. Уписан у незаборав, трајаће са нама и кроз нас.

(15.01.1951. – 14.05.2015.)

Ратко Радивојевић је рођен у Новом Саду 15. јануара 1951. године. Био је глумац, редитељ и певач, Члан Удружења драмских уметника Србије, члан Удружења филмских и ТВ радника Војводине, председник Интеркултуралног центра „БРОД“. Био је запослен у Позоришту за младе у Сарајеву, и у Позоришту младих до одласка у пензију у децембру 2014. године.

Сарађивао је са Драмским центром у Новом Саду, Народним позриштем у Суботици, Академским позориштем „Промена“ у Новом Саду, Културним центром Новог Сада, СНП, КПГТ.

Ауторски радови, режије, офф-пројекти: оснивач, текстописац и певач рок групе „Гепард гррр“ (ЛП и касета, ПГП РТБ); либрето за спејс-оперу „Козодер у акцији“ по стиховима Ј.Ј. Змаја; „Браћа близанци“ Т.М. Плаут; (са А.Илић Плескоњић) „Ромео и Јулија лаку ноћ“; „Легенда о кнедлама“ и „Уметничка жица“; „Море, море…“; „Одвеслајмо наш град на боље место“; „Крај 20. века/музичко сценске атракције“. Неке представе:Д.Добичанин: „Куцкава бајка“, Р:И.Слијепчевић; Лудвиг-Кригер:“Максимилијан звиждукало“, Р.:И.Слијепчевић; Ј.Стреда:“Чика бајкине бајке“, Р:А.Илков; П.Вајс: „Славуј и ружа“, Р:И.Лалић; Н.Ромчевић:“Силе у ваздуху“, Р:С.Салетовић. М.Држић:“Новела од Станца“, Р: Т.Дурбешић; Ј.Радуловић: „Голубњача“, Р:Д.Мијач; В.Гомбгович:“Венчање“, Р:Ј.Јароцки; Д.Лесковар: „Слике жалосних догађаја“, Р:С.Унковски; П.Вајс: Мара-Сад“, Р:Х.Пашович,“Јелка код Иванових“, Р:Х.Пашовић; П.Хандке:“Псовање публике“, Р:Х.Пашовић; М.Настасијевић „Код вечите славине“, Р:Д.Торбица; В.Шекспир: „Сан летње ноћи“, Р:Љ. Ристић; М.Крлежа:“Спровод у Терензијенбургу“, Р:Љ.Ристћ; Н.Фишер:“Ружа ветрова“,Р:Х.Пашовић; А. Поповић:“Друга врата лево“, Р:С.Капић; И.Мажуранић:“Смрт Смаил-аге Ченгића“, Р:Н.Кокотовић; (Филмови): „Велики Транспорт“ В. Булајића, „Залазак сунца“ К. Вичека, „Живот је леп“ Б.Драшковића, „Срећна нова  ` 41“ С. Попова, „Сеџ, партијски непријатељ No1“ Д.Сабоа, „Kако се калио челик“ Ж.Жилника, „Јевреји долазе“ П.Марића, „Вуковар једна прича“ Б.Драшковића. (ТВ драме):“Црвена краљица“, P:Д.Међумурец; „Лето“, Р:A.Фотез; „Шпадијер“, Р:М.Дерета; „Ликвидација“ Р:Б.Милошевић.

Глумио и водио лутке у ТВ серији „Луткомедија“, ТВ серији „Лаку ноћ децо“, ТВ серији „Последње лето детињства“, глумио, певао и водио лутку у ТВ серији „Поучанка“, наступао као водитељ у ТВ серији „Слагалица“, синхронизовао преко тридесет цртаних филмова и серија; наратор у преко сто документарних филмова и серија; играо у ТВ серијама: „База на Дунаву“, Р:М.Фанелија, „Вук Караджић“, Ђ. Кадијевића.

Неке награде: Награда на 25. Сусрету професионалних позоришта Војводине; награда на 11. Сусрету професионалних позоришта Војводине; награда и Диплома на 12. сусрету позоришта лутака СР Србије, Златна значка и награда на 6. Бијенлау југословенског луткарства; Похвала на 43. сусрету професионалних позоришта Војводине; Најбољи глумац фестивала, на Другом фестивалу еколошког позоришта за децу у Бачкој Паланци; Награда за најбољег глумца Другог фестивала еколошког позоришта за децу; Награда за режију представе „Море,море…“ на трећем фестивалу еколошког позоришта за децу; представа „Море, море…“ добила је награду за најбољу представу у целини на трећем фестивалу еколошког позоришта за децу и награђена је на I ИНФАНТ-у; плакета за изузетан допринос раду и афирмацији Културног центра младих „Соња Маринковић“.