Pregršt nagrada predstavama Pozorišta mladih u 2015. godini

Predstave Pozorišta mladih imale su izuzetno velike uspehe na festivalima održanim od početka 2015. godine. Reč je o prestižnim domaćim, ali i međunarodnim festivalima na kojima je pozorište učestvovalo i to sa predstavama za decu „Kako je otkriveno letenje“ i „Ima li deda odelo?“, kao i komedijom „Potpuno skraćena istorija Srbije“.

Prvu nagradu donela je predstava „Potpuno skraćena istorija Srbije“, u režiji Olje Đorđević, koja je bila uvrštena u takmičarski program Festivala Dani komedije u Jagodini, održanog u martu mesecu. Naš ansambl je očarao i publiku i kritiku o čemu govori visoka ocena publike 4,79 (jedna od 10 najviših ocena u istoriji festivala). Ta visoka ocena je i donela ansamblu nagradu publike „Miodrag Petrović-Čkalja“ za najsmešniju predstavu festivala i statuetu „Jovanča Micić“, ali i specijalnu nagradu stručnog žirija za kolektivnu igru. Kao pobednička, predstava Potpuno skraćena istorija Srbije gostovala je u Jagodini i u maju mesecu. Uspeh u Jagodini otvorio nam je i vrata Teatar festa „Petar Kočić“ u Banja Luci, gde smo osvojili nagradu za muziku.

Još veće uspehe imala je predstava za decu „Kako je otkriveno letenje“, u režiji Emilije Mrdaković. Ova predstava uvrštena je u zvaničnu selekciju Meuđunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, Međunarodnog lutkarskog festivala „Lutfest“ u Istočnom Sarajevu i Međunarodnog festivala profesionalnih pozorišta za decu u Subotici. Na sva tri festivala naš glumac Saša Latinović ovenčan je nagradama za najbolju glumu i animaciju lutke, a na festivalu u Subotici osvojili smo „Grand prix“ za najbolju predstavu u celini. Koliki je značaj i prestiž ove nagrade na međunarodnom nivou govori podatak da smo se takmičili u konkurenciji 18 pozorišta i to iz Meksika, Nemačke, Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske, Srbije i Norveške. Od osnivanja ovog festivala pre 22 godine pozorišta iz Srbije samo su tri puta osvajala „Grand prix“ i veoma smo ponosni da je i Pozorište mladih ušlo među laureate.

Uspesi su se nastavili i u drugom delu godine. Naime, u septembru, na još jednom prestižnom međunarodnom festivalu, ovog puta u Zagrebu, na 48. međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF, predstava „Kako je otkriveno letenje“ imala je izuzetno zapažen nastup, o čemu svedoči glumačka nagrada Saši Latinoviću. Ova predstava učestvovala je i u takmičarskom programu 14. Međunarodnog festivala Pozorišta za djecu u Banja Luci, gde je glumac Saša Latinović još jednom dobio glumačku nagradu. Da smo uspešno predstavili Pozorište mladih u regionu, potvrdili su i pozivi za učešće na još dva festivala u Hrvatskoj: Reviju lutkarskih kazališta u Rijeci u novembru, te festival „Lutkokaz“ koji tradicionalno organizuje Akademija umjetnosti u Osijeku, gde su ostvareni izuzetno važni kontakti i dogovorena profesionalna saradnja.

Novembar mesec krunisan je još jednom nagradom, ovog puta za režiju predstave „Ima li deda odelo?“ u režiji Emilije Mrdaković, a na 12. dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu. Ova predstava će u decembru učestvovati u takmičarskom programu 46. Susreta profesionalnih lutkarskih pozorišta u Nišu.