Прегршт награда представама Позоришта младих у 2015. години

Представе Позоришта младих имале су изузетно велике успехе на фестивалима одржаним од почетка 2015. године. Реч је о престижним домаћим, али и међународним фестивалима на којима је позориште учествовало и то са представама за децу „Како је откривено летење“ и „Има ли деда одело?“, као и комедијом „Потпуно скраћена историја Србије“.

Прву награду донела је представа „Потпуно скраћена историја Србије“, у режији Оље Ђорђевић, која је била уврштена у такмичарски програм Фестивала Дани комедије у Јагодини, одржаног у марту месецу. Наш ансамбл је очарао и публику и критику о чему говори висока оцена публике 4,79 (једна од 10 највиших оцена у историји фестивала). Та висока оцена је и донела ансамблу награду публике „Миодраг Петровић-Чкаља“ за најсмешнију представу фестивала и статуету „Јованча Мицић“, али и специјалну награду стручног жирија за колективну игру. Као победничка, представа Потпуно скраћена историја Србије гостовала је у Јагодини и у мају месецу. Успех у Јагодини отворио нам је и врата Театар феста „Петар Кочић“ у Бања Луци, где смо освојили награду за музику.

Још веће успехе имала је представа за децу „Како је откривено летење“, у режији Емилије Мрдаковић. Ова представа уврштена је у званичну селекцију Меуђународног луткарског фестивала „Златна искра“ у Крагујевцу, Међународног луткарског фестивала „Лутфест“ у Источном Сарајеву и Међународног фестивала професионалних позоришта за децу у Суботици. На сва три фестивала наш глумац Саша Латиновић овенчан је наградама за најбољу глуму и анимацију лутке, а на фестивалу у Суботици освојили смо „Grand prix“ за најбољу представу у целини. Колики је значај и престиж ове награде на међународном нивоу говори податак да смо се такмичили у конкуренцији 18 позоришта и то из Мексика, Немачке, Индије, Русије, Италије, Пољске, Словеније, Грчке, Хрватске, Јапана, Румуније, Црне Горе, Мађарске, Србије и Норвешке. Од оснивања овог фестивала пре 22 године позоришта из Србије само су три пута освајала „Grand prix“ и веома смо поносни да је и Позориште младих ушло међу лауреате.

Успеси су се наставили и у другом делу године. Наиме, у септембру, на још једном престижном међународном фестивалу, овог пута у Загребу, на 48. међународном фестивалу казалишта лутака – ПИФ, представа „Како је откривено летење“ имала је изузетно запажен наступ, о чему сведочи глумачка награда Саши Латиновићу. Ова представа учествовала је и у такмичарском програму 14. Међународног фестивала Позоришта за дјецу у Бања Луци, где је глумац Саша Латиновић још једном добио глумачку награду. Да смо успешно представили Позориште младих у региону, потврдили су и позиви за учешће на још два фестивала у Хрватској: Ревију луткарских казалишта у Ријеци у новембру, те фестивал „Луткоказ“ који традиционално организује Академија умјетности у Осијеку, где су остварени изузетно важни контакти и договорена професионална сарадња.

Новембар месец крунисан је још једном наградом, овог пута за режију представе „Има ли деда одело?“ у режији Емилије Мрдаковић, а на 12. дечјем позоришном фестивалу „Позориште Звездариште“ у Београду. Ова представа ће у децембру учествовати у такмичарском програму 46. Сусрета професионалних луткарских позоришта у Нишу.