Потпуно скраћена историја Србије

Историја Србије, као и историја сваке друге државе са озбиљном прошлошћу, на први поглед делује као тема у којој има мало простора за смех. Ту су бројни успони и падови, интриге, издаје, атентати, политички преокрети и насилни преврати, митоманија, ратови, лаж и манипулација у форми дипломатије (додуше, у ово наше време, слично изгледају и насловне странедневних новина).

Представа потпуно скраћена историја Србије, у духу монтипајтоновског поигравања са неким елементима политичке некоректности South Parka, сагледава све те догађаје са критичком дистанцом и са „веселије“ стране. Ако ништа друго онда зато што су хумор и критичност најбољи начин да се суочимо са менталитетским бољкама које нас кроз историју упорно прате.

Представа се препоручује публици старијој од 16 година.

Када се узме у обзир богатство историјског материјала, јасно је да у представи није могло да буде места за све. Нити нам је идеја била да се догађаји из наше ближе  и даље историје фактографски реконструјишу. Брзоплето смо се осврнули на одабране секвенце из данашњег угла, уз сагледавање последица те и такве историје. Какви смо били, какви смо у међувремену постали, какви смо данас, какви ћемо бити сутра…

Редитељ: Оља Ђорђевић

Аутор текста: Маја Пелевић, Слободан Обрадовић

Сценограф: Диана Радосављевић Миловић
Костимографкиња: мр Милица Грбић Комазец
Композитор: Ирена Поповић
Покрет: Андреја Кулешевић
Фотографија: Срђан Ђурић
Дизајн плаката и програмске књижице: Нада Божић

Играју:

Славица ВУЧЕТИЋ

Кристина САВКОВ/Марија МИТРОВИЋ
Славен ДОШЛО
Саша ЛАТИНОВИЋ
Иван ЂУРИЋ
Данило МИЛОВАНОВИЋ
Слободан НИНКОВИЋ
Саша СТОЈКОВИЋ

Премијера: 19.септембар  2014.

Цветковић Горан, позоришни критичар Радио Београда 2 пише о представи 
ВИДЕО СПОT>>