Otvaranje „Of scene“ u Pozorištu mladih

Premijerom predstave Razgovori u četiri oka 27. marta na Maloj sceni Pozorišta mladih, počeće sa radom Of scena u našem pozorištu.

Ideja o otvaranju Of scene u Pozorištu mladih pojavila se iz potrebe da se Pozorište otvori za nove ideje i da svoja vrata otvori mladima. Već duži vremenski period pozorištu, kao državnoj instituciji, gotovo da je onemogućeno da u ansambl primi mlade glumce, reditelje i dramaturge. Kroz Of scenu želimo da omogućimo mladim, sposobnim umetnicima da svoje ideje realizuju na sceni Pozorišta mladih.

– Za koordinatora Of scene pozvala sam Borisa Liješevića, za koga mislim da je prava osoba da pokrene ovu našu iniciativu jer, osim što je izvrstan reditelj, u svakodnevnom je kontaktu sa studentima novosadske Akademije umetnosti – smatra Emilija Mrdaković, V.D. direktora Pozorišta mladih.

Repertoar Of scene će se formirati i realizovati na nekoliko načina i kroz nekoliko usmerenja.

– Kroz selekciju rediteljskih ispita diplomskih i master radova, što znači da bi ispitne predstave, koje budu izabrane, mogle da se izvode na sceni Pozorišta mladih, a neke bi mogle i da ostanu na stalnom repertoaru. Kroz samostalne projekate u kojima bi se primenjivale različite pozorišne tehnike i načini pozorišnog istraživačkog rada. U okviru ovog segmenta podrazumevamo i nove forme lutkarskog teatara i kroz rad na određenim temama i komadima koji su usmereni obrazovanju i interesovanjima mladih srednjoškolskog uzrasta i osnovcima od 5 do 8 razreda – objašnjava Emilija Mrdaković.

Prema rečima Borisa Liješevića, pozorišta u Novom Sadu oduvek su naklonjena studentima dramskog odseka Akademije umetnosti koji u pozorišnim fundusima nalaze dekore i kostime za svoje ispitne predstave.

– Takođe studenti dobijaju priliku da svoje predstave izvode na aktuelnim gradskim scenama, a neke od tih predstava ostaju na mjesečnim repertoarima. Otvaranjem Of scene Pozorište mladih poziva studentske produkcije da zvanično postanu ravnopravan dio repertoara ove kuće. Akademija umjetnosti će time, pored svoje aktuelne scene u multimedijalnom centru na kojem nastupa akademsko pozorište Promena dobiti prostor nekoliko puta mjesečno kada će građani Novog Sada moći da steknu uvid i u taj segment pozorišnog života Novog Sada, dok će studenti dobiti priliku da se pokažu i iskušaju i pred drugom publikom od one koja posjećuje ispitne predstave na Akademiji umjetnosti – smatra Boris Liješević, koordinator Of scene.

Prva premijera Of scene biće ujedno i srpska praizvedba dramatizacije Bergmanovog čuvenog romana Razgovori u četiri oka u režiji Momčila Miljkovića.

– Nastala je kao master rad studenata glume Mie Radovanović, Ivane Adžić i Danila Milovanovića. Predstava je na Akademiji ocijenjena kao rad koji prevazilazi njene okvire i zaslužuje da bude viđen i vrednovan i u profesionalnim okruženju – naglašava Liješević i dodaje da osim prikazivanja ispitnih predstava, Of scena planira radionicu dokumentarnog pozorišta u kojoj će studenti završnih godina dobiti priliku da zajedno stvaraju predstavu na pozorišnim tehnikama koje se u živom opitu bave ispitivanjem stvarnosti i društvenog momenta. Na pomenutim tehnikama poslednjih godina nastaju značajna pozorišna ostvarenja po kojima naš region postaje prepoznatljiv u evropskim pozorišnim okvirima.

Momčilo Miljković, reditelj predstave Razgovori u četiri oka, kaže da je predstava rađena kao master rad glumica Mie Radovanović i Ivane Adžić.

– Kada smo je završili svi smo osećali da ta predstava zaslužuje mesto u nekom profesionalnom pozorištu. Zato je za nas velika stvar otvaranje Of scene u pozorištu mladih jer bi to u buduće mogla da bude prilika za sve reditelje i glumce koji tek započinju svoje karijere da pokažu šta umeju. Pozorište mladih sigurno nije usamljeno u pokušajima da promoviše mlade umetnike ali otvaranjem ove scene ima tendenciju da privuče u većem broju mlađu publiku koja bi sigurno bila zainteresovana da vidi kakve teme okupiraju njihove vršnjake koji se bave pozorištem. To bi svakako dobro pristajalo ovom pozorištu s obzirom na njegovo ime – kaže Miljković.

najava>>>