Отварање „Оф сцене“ у Позоришту младих

Премијером представе Разговори у четири ока 27. марта на Малој сцени Позоришта младих, почеће са радом Оф сцена у нашем позоришту.

Идеја о отварању Оф сцене у Позоришту младих појавила се из потребе да се Позориште отвори за нове идеје и да своја врата отвори младима. Већ дужи временски период позоришту, као државној институцији, готово да је онемогућено да у ансамбл прими младе глумце, редитеље и драматурге. Кроз Оф сцену желимо да омогућимо младим, способним уметницима да своје идеје реализују на сцени Позоришта младих.

– За координатора Оф сцене позвала сам Бориса Лијешевића, за кога мислим да је права особа да покрене ову нашу инициативу јер, осим што је изврстан редитељ, у свакодневном је контакту са студентима новосадске Академије уметности – сматра Емилија Мрдаковић, В.Д. директора Позоришта младих.

Репертоар Оф сцене ће се формирати и реализовати на неколико начина и кроз неколико усмерења.

– Кроз селекцију редитељских испита дипломских и мастер радова, што значи да би испитне представе, које буду изабране, могле да се изводе на сцени Позоришта младих, а неке би могле и да остану на сталном репертоару. Кроз самосталне пројекате у којима би се примењивале различите позоришне технике и начини позоришног истраживачког рада. У оквиру овог сегмента подразумевамо и нове форме луткарског театара и кроз рад на одређеним темама и комадима који су усмерени образовању и интересовањима младих средњошколског узраста и основцима од 5 до 8 разреда – објашњава Емилија Мрдаковић.

Према речима Бориса Лијешевића, позоришта у Новом Саду одувек су наклоњена студентима драмског одсека Академије уметности који у позоришним фундусима налазе декоре и костиме за своје испитне представе.

– Такође студенти добијају прилику да своје представе изводе на актуелним градским сценама, а неке од тих представа остају на мјесечним репертоарима. Отварањем Оф сцене Позориште младих позива студентске продукције да званично постану равноправан дио репертоара ове куће. Академија умјетности ће тиме, поред своје актуелне сцене у мултимедијалном центру на којем наступа академско позориште Промена добити простор неколико пута мјесечно када ће грађани Новог Сада моћи да стекну увид и у тај сегмент позоришног живота Новог Сада, док ће студенти добити прилику да се покажу и искушају и пред другом публиком од оне која посјећује испитне представе на Академији умјетности – сматра Борис Лијешевић, координатор Оф сцене.

Прва премијера Оф сцене биће уједно и српска праизведба драматизације Бергмановог чувеног романа Разговори у четири ока у режији Момчила Миљковића.

– Настала је као мастер рад студената глуме Мие Радовановић, Иване Аџић и Данила Миловановића. Представа је на Академији оцијењена као рад који превазилази њене оквире и заслужује да буде виђен и вреднован и у професионалним окружењу – наглашава Лијешевић и додаје да осим приказивања испитних представа, Оф сцена планира радионицу документарног позоришта у којој ће студенти завршних година добити прилику да заједно стварају представу на позоришним техникама које се у живом опиту баве испитивањем стварности и друштвеног момента. На поменутим техникама последњих година настају значајна позоришна остварења по којима наш регион постаје препознатљив у европским позоришним оквирима.

Момчило Миљковић, редитељ представе Разговори у четири ока, каже да је представа рађена као мастер рад глумица Мие Радовановић и Иване Аџић.

– Када смо је завршили сви смо осећали да та представа заслужује место у неком професионалном позоришту. Зато је за нас велика ствар отварање Оф сцене у позоришту младих јер би то у будуће могла да буде прилика за све редитеље и глумце који тек започињу своје каријере да покажу шта умеју. Позориште младих сигурно није усамљено у покушајима да промовише младе уметнике али отварањем ове сцене има тенденцију да привуче у већем броју млађу публику која би сигурно била заинтересована да види какве теме окупирају њихове вршњаке који се баве позориштем. То би свакако добро пристајало овом позоришту с обзиром на његово име – каже Миљковић.

најава>>>