„Lepotica i zver“ otvara sezonu na Sceni za decu

Premijerom predstave Lepotica i zver po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Miloša Jagodića, 10. novembra započeće nova sezona na Sceni za decu Pozorišta mladih.

Smeštena u Francusku u doba Luja XIV, sa raskošnim kostimima, u vrcavom duhu Dimina Tri musketara, biće prava poslastica ne samo za najmlađe gledaoce nego i za odrasle željne iskrenih emocija i vizuelnog doživljaja.

– Predstava Lepotica i zver Stevana Koprivice, višeslojna je bajka za decu i odrasle koja govori o snazi snova i moći ljubavi u odnosu na materijalne vrednosti, zbog čega je izuzetno aktuelna i danas. Preobražaj koji doživljavaju glavni likovi budi pomisao da ništa nije onako kako površno izgleda na prvi pogled, i da ćemo pravu lepotu otkriti samo ako se suštinski bavimo ljudima. Univerzalne poruke, da je prava lepota u ljudskoj duši i srcu, a ne u spoljašnjem izgledu, da svako mora da nauči da voli, ali i da zasluži tuđu ljubav, da prava ljubav postoji i opstaje bez obzira na razlike, čine ovu bajku svevremenom – kaže reditelj Miloš Jagodić, najmlađoj novosadskoj publici poznat po predstavama Začarana pahuljica i Suncokreti koje se uspešno igraju već nekoliko sezona u Pozorištu mladih.

Glumica Kristina Savkov, koja tumači ulogu Emanuele Belmon (Lepotica), prvi put će zaigrati u predstavi za decu.

– Ljubav je ono što menja svet i čini ga mestom vrednog boravljenja. Lepotica, kao simbol čistote i lepote, učini da zver, skinuvši masku, pokaže ko je on u stvari – princ u svakom smislu. Ovo je prva predstava za decu u mojoj tek započetoj karijeri, ne lakša, ne manje zahtevna od predstava za „velike“. Moram priznati da je rad na predstavi bio čaroban proces – kaže glumica Kristina Savkov, koja igra Lepoticu u predstavi.

Uloga Zveri poverena je glumcu Slobodanu Ninkoviću.

– Bartolomeo Senžan, biva zarobljen u telu Zveri i njegova ljudskost vremenom je polako bledela. Prihvativši sebe kao Zver, polako je zaboravljao svoju ljudskost, sve do dolaska Emanuele, devojke koja je u njemu uspela da nazre zrno ljudskosti i da ga natera da probudi čoveka u sebi. I naravno, kao i u mnogim bajkama i ovde se ističe jedna od važnijih životnih filozofija da ne sudimo o drugima prema njihovom izgledu, već da otvorimo srce i vidimo ono najbolje u drugima,uz naravno neizbežnu ljubav, koja nekako uvek nađe svoj put. Za mene,kao glumca,bilo je zanimljivo istraživati i tražiti zver u sebi, kao i traženje onih finih i tananih emocija, ali i put preobražaja od Zveri do čoveka. Naravno,veliku pomoć sam imao od samog reditelja,s kojim već treći put sarađujem, tako da smo brzo našli zajednički scenski jezik. Veliku pomoć u stvaranju lika dugujem i kostimografkinji Milici Grbić Komazec kao i šminkeru Gorislavu Vidakoviću koji su dali veliki doprinos u transformaciji mog lika – kaže Slobodan Ninković.

– Ovo je velika dramska predstava za decu,ali i za njihove roditelje. Siguran sam da će uz sjajan ansambl Pozorišta mladih ova predstava pronaći svoje mesto na pozorišnom nebu i da će se na zadovoljstvo i publike i glumaca dugo igrati – ističe Ninković.

Prema rečima Emilije Mrdaković, direktorke Pozorišta mladih, u ovoj godini akcenat se stavlja na dečiji.

– Pozorište mladih je jedno od retkih pozorišta u Srbiji koje može decu da obraduje lutkarskim i dramskih predstavama. Mislim da je izuzetno važno da se ta tradicija nastavlja. Sa ovom premijerom još jednom pokazujemo da smo mi pre svega dečije pozorište i želimo da deca to osećaju i znaju.

Retko ko se danas bavi pozorištem za decu, a mislim da je njegovo postojane izuzetno važno za odrastanju svakog deteta. Cilj nam je da se u buduće Pozorište mladih kreće u pravcu stvaranja savremenog, modernog pozorišta za decu i mlade u kome lutkarska i dramska umetnost treba da žive u ravnoteži, gde bi se uvažavao starosni nivo publike pri kreiranju repertoara – za najmađe, za školarce, tinejdžere i za mlade. I naravno , veoma je važno da se vodi računa o glumačko-lutkarskom kadru i o njegovom razvoju, edukaciji i napretku ka savremenim pozorišnim tendencijama – kaže Emilija Mrdaković.