„Лепотица и звер“ отвара сезону на Сцени за децу

Премијером представе Лепотица и звер по тексту Стевана Копривице, а у режији Милоша Јагодића, 10. новембра започеће нова сезона на Сцени за децу Позоришта младих.

Смештена у Француску у доба Луја XIV, са раскошним костимима, у врцавом духу Димина Три мускетара, биће права посластица не само за најмлађе гледаоце него и за одрасле жељне искрених емоција и визуелног доживљаја.

– Представа Лепотица и звер Стевана Копривице, вишеслојна је бајка за децу и одрасле која говори о снази снова и моћи љубави у односу на материјалне вредности, због чега је изузетно актуелна и данас. Преображај који доживљавају главни ликови буди помисао да ништа није онако како површно изгледа на први поглед, и да ћемо праву лепоту открити само ако се суштински бавимо људима. Универзалне поруке, да је права лепота у људској души и срцу, а не у спољашњем изгледу, да свако мора да научи да воли, али и да заслужи туђу љубав, да права љубав постоји и опстаје без обзира на разлике, чине ову бајку свевременом – каже редитељ Милош Јагодић, најмлађој новосадској публици познат по представама Зачарана пахуљица и Сунцокрети које се успешно играју већ неколико сезона у Позоришту младих.

Глумица Кристина Савков, која тумачи улогу Емануеле Белмон (Лепотица), први пут ће заиграти у представи за децу.

– Љубав је оно што мења свет и чини га местом вредног борављења. Лепотица, као симбол чистоте и лепоте, учини да звер, скинувши маску, покаже ко је он у ствари – принц у сваком смислу. Ово је прва представа за децу у мојој тек започетој каријери, не лакша, не мање захтевна од представа за „велике“. Морам признати да је рад на представи био чаробан процес – каже глумица Кристина Савков, која игра Лепотицу у представи.

Улога Звери поверена је глумцу Слободану Нинковићу.

– Бартоломео Сенжан, бива заробљен у телу Звери и његова људскост временом је полако бледела. Прихвативши себе као Звер, полако је заборављао своју људскост, све до доласка Емануеле, девојке која је у њему успела да назре зрно људскости и да га натера да пробуди човека у себи. И наравно, као и у многим бајкама и овде се истиче једна од важнијих животних филозофија да не судимо о другима према њиховом изгледу, већ да отворимо срце и видимо оно најбоље у другима,уз наравно неизбежну љубав, која некако увек нађе свој пут. За мене,као глумца,било је занимљиво истраживати и тражити звер у себи, као и тражење оних финих и тананих емоција, али и пут преображаја од Звери до човека. Наравно,велику помоћ сам имао од самог редитеља,с којим већ трећи пут сарађујем, тако да смо брзо нашли заједнички сценски језик. Велику помоћ у стварању лика дугујем и костимографкињи Милици Грбић Комазец као и шминкеру Гориславу Видаковићу који су дали велики допринос у трансформацији мог лика – каже Слободан Нинковић.

– Ово је велика драмска представа за децу,али и за њихове родитеље. Сигуран сам да ће уз сјајан ансамбл Позоришта младих ова представа пронаћи своје место на позоришном небу и да ће се на задовољство и публике и глумаца дуго играти – истиче Нинковић.

Према речима Емилије Мрдаковић, директорке Позоришта младих, у овој години акценат се ставља на дечији.

– Позориште младих је једно од ретких позоришта у Србији које може децу да обрадује луткарским и драмских представама. Мислим да је изузетно важно да се та традиција наставља. Са овом премијером још једном показујемо да смо ми пре свега дечије позориште и желимо да деца то осећају и знају.

Ретко ко се данас бави позориштем за децу, а мислим да је његово постојане изузетно важно за одрастању сваког детета. Циљ нам је да се у будуће Позориште младих креће у правцу стварања савременог, модерног позоришта за децу и младе у коме луткарска и драмска уметност треба да живе у равнотежи, где би се уважавао старосни ниво публике при креирању репертоара – за најмађе, за школарце, тинејџере и за младе. И наравно , веома је важно да се води рачуна о глумачко-луткарском кадру и о његовом развоју, едукацији и напретку ка савременим позоришним тенденцијама – каже Емилија Мрдаковић.