Ај Кармела

Година је 1938. Време грађанског рата у Шпанији, у коме су републиканске снаге, у чијим су се редовима борили добровољци из читавог света, поражене од фашистичких фаланги генерала Франка и његових савезника, италијанских и немачких фашиста.

Пратимо глумачки и љубавни пар, Кармелу и Паулина, који су због непажње прешли линију фронта и сада су заробљени и приморани од стране фашиста да играју представу као последњу милост за војнике, ратне заробљенике које ће фашисти сутрадан стрељати. Кармела и Паулино морају изводити своје музичке тачке и глумачке бурлеске баш онако како се то од њих захтева: пристају на све како би се одржали и преживели.

Комичар и  забављачица тако, мало – помало, постају и против своје воље сарадници фашистичког режима, све до једног тренутка када Кармела одбија да игра бруталну комедију коју им је поручник дописао. Радња започиње дан након те изведбе, да би кроз фрагменте, поступком флешбека, била реконструјисана и склопљена, као слагалица, у слику догађаја из претходне вечери.

Шта је суштина рата? За кога је он добар, коме користи? Свеједно је која је земља у питању и који народ, остају само жртве, жртве које се лако заборављају уместо да опомињу, и наставља се даље као да се ништа није десило, праве се исте грешке. Да ли уметник може остати достојанствен и частан у борби с било којим обликом фашизма који трајно уништава културу и све моралне вредности?

 

Играју:

Кармела   –    Ивана Вуковић

Паулино   –    Димитрије Динић

 

Режија: Ивана Вуковић и Димитрије Динић

Превод: Александра Вељковић

Светло: Никола Маринков